Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Regióny

Balustrádu pod Katedrálou Najsvätejšej Trojice v Žiline očistili

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Čistenie si vyžiadalo investíciu vyše 85.000 eur.

Žilina 21. decembra (TASR) - Kamennú balustrádu pod Katedrálou Najsvätejšej Trojice v Žiline zbavili povlakov, škvŕn, grafity a kompletne ju očistili. Podľa hovorkyne mesta Barbory Zigovej si čistenie vyžiadalo investíciu vyše 85.000 eur a realizovala ho Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra v spolupráci s mestom Žilina.

Doplnila, že z celkovej sumy predstavovala dotácia Ministerstva dopravy a výstavby SR pre OOCR Malá Fatra 50.000 eur. "Vlastné zdroje OOCR tvorili 15.305 eur a mesto prispelo sumou 20.000 eur," uviedla Zigová.

Pripomenula, že pred 100 rokmi sa na mieste jednej z najväčších súčasných dominánt Žiliny nachádzal nezastavaný svah riečnej terasy Váhu a farská záhrada ohradená kamenným múrom.

Po roku 1920 vybudovali na svahu rozsiahlu dvojpodlažnú balustrádu s dvoma schodiskami a dlaždicovú cestu, určenú pre peších. "Balustrádu ohraničovalo strmé kamenné zábradlie a vtedajšiu podobu dotvárala kvetinová záhrada s fontánou. Približne o dvadsať rokov neskôr dal vtedajší starosta Žiliny Vojtech Tvrdý celý priestor prebudovať a balustráda, nazývaná tiež Žilinské Hradčany, získala dnešnú podobu," dodala Zigová.