Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Banícke múzeum v Rožňave sprístupnilo zrevitalizovanú galériu

Na archívnej snímke Banícke múzeum v Rožňave. Foto: TASR František Iván

V rámci revitalizácie prízemnej časti galérie bola vykonaná kompletná výmena elektroinštalačných rozvodov a osvetlenia vstupných priestorov.

Rožňava 23. januára (TASR) - Banícke múzeum v Rožňave v utorok popoludní pre verejnosť slávnostne sprístupnilo zrevitalizované priestory galérie. V rámci projektu Otvorená galéria, financovaného z európskych zdrojov, vznikla i nová stála expozícia. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Erika Hermélyi Gecelovská.

Na realizácii projektu Otvorená galéria začalo múzeum pracovať minulý rok. "Hlavnou snahou bolo zvýšiť udržateľnosť a odolnosť objektu galérie ako kultúrnej inštitúcie. Zámerom bolo zabezpečiť vysoký štandard prezentácie kultúrneho dedičstva najmä prostredníctvom revitalizácie priestorov galérie na prízemí a vytvorením stálej expozície výtvarného umenia regionálnych autorov," priblížila Hermélyi Gecelovská s tým, že dôraz sa kládol aj na zvýšenie komfortu a hygienickej bezpečnosti návštevníkov a zamestnancov.

V rámci revitalizácie prízemnej časti galérie bola vykonaná kompletná výmena elektroinštalačných rozvodov a osvetlenia vstupných priestorov. Obnovený bol systém odvlhčovania vzduchu a odvetrávania interiéru, pribudla tiež moderná ozvučovacia technika, nový závesný systém vo výstavných priestoroch či funkčný mobiliár pri vstupe do galérie. Novinkou je tiež plne vybavený interaktívny ateliér a stoličkový výťah pre návštevníkov s obmedzeným pohybom.

"Galéria už dávno neplní len výsostnú funkciu prezentácie výtvarného umenia. V galérii môžeme nájsť tematické výstavy, výstavy fotografií či priestorové inštalácie. V neposlednom rade galéria je miestom oddychu, nasávania novej inšpirácie a stretávania sa s ľuďmi s podobnými záujmami," uviedla kurátorka Baníckeho múzea v Rožňave Kristína Pakesová. Na projekt Otvorená galéria získalo Banícke múzeum v Rožňave z európskych zdrojov dotáciu vo výške viac ako 130.000 eur, spolufinancovanie projektu zabezpečil Košický samosprávny kraj.