Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V bánovskej nemocnici začali vykonávať artroskopické operácie zápästia

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Artroskopia, technika minimálne invazívnej endoskopickej chirurgie, sa využíva na diagnostické a operačné účely v kĺboch.

Bánovce nad Bebravou 16. mája (TASR) - Na oddelení jednodňovej chirurgie Nemocnice Bánovce - 3. súkromnej nemocnice začali v týchto dňoch využívať pri liečbe zápästia artroskopické operácie. "Moderná operačná metóda má pre pacientov množstvo výhod, ako sú malé operačné rany, krátke trvanie výkonu, minimálne pooperačné bolesti či rýchle hojenie," informovala TASR Marta Csergeová, tlačová hovorkyňa spoločnosti Agel SK, ktorá bánovskú nemocnicu manažérsky riadi.

Artroskopia, technika minimálne invazívnej endoskopickej chirurgie, sa využíva na diagnostické a operačné účely v kĺboch. Artroskop má priemer do piatich milimetrov, takže rezná ranka, cez ktorú sa artroskop zavádza do kĺbu, má menej ako jeden centimeter. "Operácie zápästia robíme pomocou novej veže, ktorá disponuje 2,7- milimetrovou optikou. Výhodou je ľahší prienik do užších častí a viac miesta pre manipuláciu s pracovnými nástrojmi. Skracuje čas a zlepšuje komfort pre operatéra počas zákroku," vysvetlil lekár Róbert Opath. Artroskopiu zápästia možno podľa jeho ďalších slov v krajnom prípade vykonať aj s päťmilimetrovou optikou, ale s viacerými limitmi. "Napríklad nemožno preniknúť do strednej časti zápästia, je riziková pri deťoch a ľuďoch s menšími kĺbmi," spresnil.

Zakúpenie novej zdravotníckej techniky, ako podotkla Csergeová, má obrovský prínos pre pacientov a taktiež lekárov. "Predovšetkým v tom, že pacienti nemusia kvôli operačnému zákroku cestovať do vzdialených miest v regióne," ozrejmila.

Operácie tohto druhu sa vykonávajú u dospelých i detí. "Nová metóda plne zodpovedá požiadavkám súčasného trendu jednodňovej chirurgie. Chirurgické zásahy sa v bánovskej nemocnici robia s pomocou moderného zariadenia, ktoré zodpovedá vyšším štandardom na zdravotnícku techniku," dodala riaditeľka zdravotníckeho zariadenia Mina Bobocká.

Nemocnica Bánovce - 3. súkromná nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť obyvateľom spádovej oblasti okresu Bánovce nad Bebravou s počtom približne 38.385 obyvateľov.