Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bánovce nad Bebravou budú kooperovať v oblasti prevencie kriminality

Ilustračné foto Foto: TASR - Oliver Ondráš

Mesto sa zatiaľ dohodlo na spolupráci so strednými školami v kraji, pomoc v oblasti prevencie kriminality však chce poskytovať komplexne, teda aj pre samosprávy, seniorov či iné vekové skupiny.

Bánovce nad Bebravou 10. októbra (TASR) - Odborné poradenstvo a ďalšie aktivity v oblasti prevencie kriminality poskytne stredným školám v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) mesto Bánovce nad Bebravou. Na spolupráci so vzdelávacími inštitúciami v súvislosti s projektom radnice, ktorý realizuje v meste už dlhšiu dobu, sa dohodol v týchto dňoch s ich zriaďovateľom koordinátor prevencie kriminality Bánoviec nad Bebravou a hovorca mesta Miroslav Schlesinger.

"Výsledkom dohody je príprava systému spolupráce v oblasti prevencie kriminality v celom regióne Trenčianskeho kraja," povedal Schlesinger.

Doplnil, že prvým spoločným projektom bude odborné školenie pre pedagogických pracovníkov primárnej prevencie v celom kraji, ktoré organizačne zabezpečí Metodicko-poradenské centrum Trenčín a bude sa venovať najmä drogovej prevencii. "Záštitu nad ním plánuje prevziať primátor nášho mesta Marián Chovanec. Dokladuje tak svoje pozitívne stanovisko k zámeru vytvoriť v regióne aktívnu spoluprácu v prevencii kriminality," skonštatoval.

Bánovce nad Bebravou sa podľa Schlesingera zatiaľ dohodli na spolupráci so strednými školami v kraji, pomoc v oblasti prevencie kriminality však chcú poskytovať komplexne, teda aj pre samosprávy, seniorov či iné vekové skupiny. "Zároveň budeme riešiť aj urgentné problémy, ktoré súvisia s prevenciou kriminality," ozrejmil.

Projekt prevencie kriminality realizuje bánovská radnica už od minulého roka, pričom sa sústredí na všetky vekové kategórie v meste, ale i prevenciu násilia páchaného na zvieratách. Okrem odborného poradenstva či prednášok, ako v prípadoch kriminality postupovať, je jeho súčasťou i výučba sebaobrany. Koordinátorovi tiež s aktivitami pomáha aj terapeutický pes Amigo.

S projektom Poznaním k hodnotnému životu, ktorý je určený pre seniorov, súťažila bánovská samospráva v uplynulom období aj o národnú cenu prevencie kriminality, celkovo skončila na štvrtom mieste.