Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V B. Bystrici sa trénujú anestéziológovia, o život 'bojujú' figuríny

Ilustračné foto Foto: TASR

Cieľom simulácií, na ktorej sa zúčastnili kompletné tímy nemocníc od Bratislavy až po Michalovce bolo, aby sa v prípade reálneho pacienta, kde ide o sekundy, rozhodli správne.

Banská Bystrica 10. júna (TASR) – Laická verejnosť nemá predstavu, ako reaguje organizmus, keď ich anestéziológ počas operácie uspí. Niekedy môže dôjsť k nepredvídateľným, kritickým situáciám, ktoré sa však vyskytujú raritne. O ich zvládnutí pri operačných výkonoch diskutovali dnes odborníci zo slovenských nemocníc v Banskej Bystrici počas Banskobystrických dní anestéziológie.

Na centrálnych operačných sálach Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta počas dňa trénovali kritické situácie na špeciálnych, počítačom riadených simulačných figurínach, ktoré dokážu dýchať, kašlať, simulovať tlak, pulz a ktorým možno podávať lieky. V prípade nesprávneho rozhodnutia lekárov "dokážu" aj zomrieť. Každý tím lekárov dostal potrebné informácie a riešil medicínsku úlohu. Po nej nasledoval debrífing, kde sa podrobne rozoberala činnosť a komunikácia celého tímu, či postupoval správne alebo naopak. Cieľom simulácií, na ktorej sa zúčastnili kompletné tímy nemocníc od Bratislavy až po Michalovce bolo, aby sa v prípade reálneho pacienta, kde ide o sekundy, rozhodli správne.

"Jednou z najobávanejších, kritických situácií, ktorá môže nastať na operačnej sále, je nepriechodnosť dýchacích ciest alebo alergická reakcia na podané lieky či nadmerné krvácanie. Môžu nastať rôzne situácie počas rôznych typov operačných zákrokov. Sú to rutinné operácie, ale zrazu sa niečo stane. Nepredvídateľné a kritické. To dokážete natrénovať len veľmi ťažko. Práve toto je intenzívny spôsob učenia. Simulácie sa v človeku zapíšu natoľko, že ak by sa v realite stretol s podobným prípadom, dokáže si poradiť," priblížil dnes pre TASR Michal Venglarčík, primár Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Ako dodal, cieľom práce anestéziológa je minimalizovať riziko vzniku kritických situácií na nulu. Ak v Rooseveltovej nemocnici vykonajú okolo 16.000 operácií do roka, taká situácia nastane možno v jednom prípade. Banskobystrické dni anestéziológie pokračujú aj v nedeľu (11.6.).