Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici sa v posledné dni vyskytovalo enormné množstvo peľu

Ilustračné foto Foto: TASR - Jozef Ďurník

Na celom Slovensku sú podľa odborníkov momentálne z alergologického hľadiska najaktuálnejšie breza, buk, dub, cyprusovité-tisovité dreviny, hrab, jaseň, javor, platan a orech.

Banská Bystrica 1. mája (TASR) – Enormným výskytom peľových zŕn rozličných drevín a rastlín sa v uplynulých dňom vyznačovala zo všetkých slovenských miest hlavne Banská Bystrica. TASR o tom informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Pod odbor lekárskej mikrobiológie tohto úradu spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

"Dominantným bol stále peľ brezy, ale rovnaké počty dosahoval aj peľ buka. Oproti predchádzajúcemu obdobiu vzrástol aj počet peľových zŕn jaseňa a dubov. Klesol len počet peľových zŕn hrabu. V pomerne vysokých koncentráciách sa nachádzal aj peľ drevín z čeľadí tisovité a cypruštekovité," konkretizovala Tolnayová s tým, že vo veľmi nízkych, zatiaľ zanedbateľných množstvách, sa v banskobystrickom regióne objavil peľ tráv a smrekov. "Spóry plesní sa tu v ovzduší nachádzali len nepatrne," dodala.

Na celom Slovensku sú podľa odborníkov momentálne z alergologického hľadiska najaktuálnejšie breza, buk, dub, cyprusovité-tisovité dreviny, hrab, jaseň, javor, platan a orech. "V uplynulom týždni sa v ovzduší ešte vyskytoval najmä peľ brezy, ktorý v niektorých mestách dosahoval veľmi vysoké hodnoty. Druhým najčastejším bol peľ buka a vzrástla aj koncentrácia peľu jaseňov a dubov. V nízkych koncentráciách sa objavil peľ platanov a orechov a zatiaľ v zanedbateľných množstvách aj peľ tráv," priblížila peľovú situáciu uplynulých dní na Slovensku pracovníčka laboratória biológie životného prostredia RÚVZ Blažena Benčaťová.

V nasledujúcich dňoch sa polinotikom napriek predpovedanému znižovaniu peľu brezy v ovzduší neuľaví. "Vystrieda ho totiž postupné zvýšenie peľu lipnicovitých tráv, rastlín čeľade pŕhľavovité a ihličnatých drevín, hlavne smreka," povedala Tolnayová. Pokles denných hladín peľu bude podľa nej výrazne ovplyvňovať zrážková činnosť a s oteplením budú narastať aj denné koncentrácie spór húb.