Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici sa môžu tešiť na fašiangový sprievod masiek

Na archívnej snímke fašiangový sprievod. Foto: TASR Erika Ďurčová

Fašiangy v meste pod Urpínom vyvrcholia sprievodom, ktorý sa začne o 16.30 h na Dolnej ulici a prechádzať bude Námestím SNP.

Banská Bystrica 2. februára (TASR) - Fašiangové obdobie v Banskej Bystrici zavŕši tradičný sprievod v maskách ulicami historického centra mesta. Sprievod, ktorého súčasťou bude aj pochovávanie basy, sa uskutoční v utorok 13. februára, deň pred Popolcovou stredou. TASR o tom informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora mesta.

Fašiangy v meste pod Urpínom vyvrcholia sprievodom, ktorý sa začne o 16.30 h na Dolnej ulici a prechádzať bude Námestím SNP. "Členovia Folklórneho súboru Urpín z Banskej Bystrice a Folklórnej skupiny Priechoďan z Priechodu predstavia tradičné zvyky, spojené s pochovávaním basy. Fašiangy v meste budú pokračovať od 19.00 h v Podkroví Stredoslovenského osvetového strediska koncertom speváckych zoskupení a sólistov s názvom Piesne moje, piesne," priblížila Zuzana Kohútová z Kultúrneho centra Robotnícky dom.

Fašiangy nasledujú po vianočnom období a majú symbolizovať čas prechodu od zimy k jari. Začínajú sa sviatkom Troch kráľov a končia o polnoci pred Popolcovou stredou. Tradičným fašiangovým zvykom je aj sprievod masiek. Nadväzuje na niekdajšie pochôdzky mládencov po dedinách, ktorí najčastejšie napodobňovali žobrákov, kováčov, drotárov či kominárov, no nosili aj masky rôznych zvierat.

"K obdobiu veselosti neodmysliteľne patria viaceré pranostiky. Jedna z nich hovorí, že ak sú krátke fašiangy, bude tuhá zima. Nielen preto sa všetci tešili, pokiaľ obdobie zábav trvalo čo najdlhšie. Na dedinských tancovačkách bolo ideálne prostredie, kde si slobodné dievčatá našli svojich ženíchov, mládenci zas vybrali budúce nevesty. Ak boli fašiangy dlhé, hovorievalo sa, že sa vydajú všetky slobodné dievky, dokonca aj tie škaredé," dodala vedúca Kultúrneho centra Robotnícky dom Lýdia Baranová.