Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Banská Bystrica je hlavným mestom informatiky

Na snímke budova Filozofickej fakulty a Fakulty prírodných vied Univerity Mateja Bela (UMB). Foto: TASR - Dušan Hein

Na pôde Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici otvorili podujatie Extrapolácie, ktoré odprezentuje históriu slovenskej výpočtovej techniky, predstaví súčasný stav výskumu v informatike a IT.

Banská Bystrica 25. septembra (TASR) – Banská Bystrica sa dnešným dňom stala hlavným mestom informatiky. Na pôde Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici otvorili podujatie Extrapolácie, ktoré odprezentuje históriu slovenskej výpočtovej techniky, predstaví súčasný stav výskumu v informatike a IT a hovoriť sa bude aj o víziách v blízkej budúcnosti IT na Slovensku. TASR o tom informovala Monika Hucáková, hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave.

"V programe je naplánovaná beseda s bývalými a súčasnými učiteľmi informatiky a programovania, prezentácie počiatkov internetu na Slovensku, výstava historických počítačov, ale bude sa hľadať aj odpoveď na otázku, či sa môže robot vidieť v zrkadle. Podujatie chce motivovať mladých ľudí k štúdiu a práci v oblasti IT a najmä rozvíjať diskusie o informatike vo všetkých jej dimenziách a vplyvoch na spoločnosť," priblížila Hucáková.

Ako uviedla, po prvý raz sa Extrapolácie konali v Košiciach v roku 2015 a pri tejto príležitosti otvorili v Slovenskom technickom múzeu výstavu dejín výpočtovej techniky na Slovensku. Uskutočnili sa viaceré motivačné prednášky, na ktorých sa podieľali košické univerzity, súkromné firmy, ako i ústavy SAV. V roku 2016 prevzal organizáciu Extrapolácií Ústav informatiky SAV. V nadväznosti na vytvorenú tradíciu oslovil banskobystrickú UMB, ktorá sa stala organizátorom podujatia pre tento rok. V rámci neho si účastníci môžu vypočuť napríklad aj prednášku legendy československej mikropočítačovej histórie Romana Kišša, ktorý po roku 1989 našiel uplatnenie v zahraničí a získal ocenenie Microsoft MVP (Most Valuable Professional).

"Názov Extrapolácie asociuje schopnosť predikovania na základe predchádzajúcich skúseností a známych dát. V tomto prípade ide o prepájanie diskusií o súčasnosti a budúcnosti IT s históriou výpočtovej techniky na Slovensku v rokoch 1958–1990," dodala Hucáková.

Podujatie potrvá do konca októbra a záštitu nad ním prevzali Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu, Ján Nosko, primátor Banskej Bystrice a Vladimír Hiadlovský, rektor UMB.