Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Primátor: Banská Bystrica je mestom s bohatou reformačnou históriou

Primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko Foto: TASR

Okrem Banskej Bystrice udelili titul Európske mesto reformácie aj Košiciam, Levoči, Bardejovu, Prešovu, Sabinovu, Kremnici, Kežmarku, Spišskej Novej Vsi a Banskej Štiavnici.

Banská Bystrica 27. marca (TASR) – V Banskej Štiavnici pri príležitosti 500. jubilea reformácie odovzdali v nedeľu (26.3.) predstavitelia Spoločenstva evanjelických cirkví v Európe pamätné medaily desiatim slovenským mestám, medzi nimi i Banskej Bystrici. Stala sa tak súčasťou siete reformačných miest z celej Európy a môže sa hrdiť titulom Európske mesto reformácie.

Ako dnes TASR informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, ocenenie za mesto pod Urpínom prevzal primátor Ján Nosko a predsedajúci zborový farár Cirkevného zboru ECAV Banská Bystrica Daniel Koštial.

"Vážim si spoluprácu so všetkými predstaviteľmi cirkví pôsobiacich v našom meste a dovolím si tvrdiť, že je na kvalitnej úrovni. Rád som podporil jedinečnú myšlienku Spoločenstva evanjelických cirkví v Európe, lebo som presvedčený, že Banská Bystrica je dôstojným príkladom s bohatou reformačnou históriou. Verím, že získaným titulom Európske mesto reformácie budeme pripomínať veľký rozmer a rozmanitosť európskej reformácie, ktorá si zaslúži našu pozornosť," konštatoval Nosko.

Okrem Banskej Bystrice bol titul udelený Košiciam, Levoči, Bardejovu, Prešovu, Sabinovu, Kremnici, Kežmarku, Spišskej Novej Vsi a Banskej Štiavnici. Počet vyznamenaných miest v Európe je tak deväťdesiat.

"Banskobystrický evanjelický cirkevný zbor je jedným z najstarších na Slovensku a Banská Bystrica patrila v minulosti k prvým mestám, ktoré sa priklonili k luteránstvu. V rokoch 1540–1671 bola prevažne evanjelickým mestom, ktoré aj so všetkými svojimi kostolmi prešlo na stranu reformácie," pripomenul Koštial.

Titul Európske mesto reformácie odovzdal mestám generálny tajomník Spoločenstva evanjelických cirkví v Európe Michael Bünker, biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Rakúsku, ktorý predniesol kázeň. Liturgovali generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik, dištriktuálni biskupi Milan Krivda a Slavomír Sabol a ďalší duchovní. Na slávnostných službách Božích sa zúčastnil i veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko v SR Joachim Bleicker.