Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici si uctili pamiatku vojakov, ktorí mesto oslobodili

Na snímke akt kladenia vencov počas spomienkových osláv pri príležitosti 71. výročia oslobodenia mesta Banská Bystrica vo štvrtok 24. marca 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Pietnym aktom kladenia vencov k obelisku si prítomní uctili pamiatku vojakov sovietskych a rumunských vojsk, ktorí padli v oslobodzovacích bojoch.

Banská Bystrica 24. marca (TASR) – Mnohí Banskobystričania i zahraničné delegácie prišli dnes na Námestie SNP v Banskej Bystrici poďakovať a vzdať česť hrdinom 2. svetovej vojny, ktorí pred 71 rokmi oslobodili mesto pod Urpínom. Pietnym aktom kladenia vencov k obelisku si prítomní uctili pamiatku vojakov sovietskych a rumunských vojsk, ktorí padli v oslobodzovacích bojoch. Práve tí vymanili Banskú Bystricu z fašistického zovretia a vybojovali pre ňu 25. marca 1945 mier.

"Nielen naša Banská Bystrica má svoju vojnovú históriu vpísanú hlboko v mysli ľudí, ktorí prežili a stále spomínajú. Žiaľ, ľudská pamäť je krátka a aj dnes sme svedkami toho, že niektorí nevidia, alebo nechcú vidieť hrôzy, ktoré vojna spôsobila. Je našou povinnosťou, aby sme históriu mesta zachovávali a odovzdávali vedomosti ďalším generáciám. Musíme byť obozretní i dnes, pretože vojnové a teroristické konflikty vo svete nám denne ukazujú, že netolerancia a nenávisť sa môžu kedykoľvek zopakovať," prihovoril sa pietnemu zhromaždeniu banskobystrický primátor Ján Nosko.



Aj predseda Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár vo svojom príhovore zdôraznil, ako je potrebné pripomínať si históriu.

Na spomienkových oslavách nechýbal veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Alexey Leonidovič Fedotov, rumunská veľvyslankyňa Steluta Arhire, splnomocnený minister veľvyslanectva Bulharskej republiky Marin Jovčevsky, radkyňa veľvyslanectva Bieloruskej republiky Natalia Petrichenko, prvá tajomníčka veľvyslanectva Ukrajiny na Slovensku Oksana Lishchyshyn či pridelenec obrany veľvyslanectva Českej republiky brigádny generál Zdeněk Jakůbek.

K dôstojnosti celých osláv prispela Vojenská posádková hudba Banská Bystrica. Múzeum SNP dnes pozvalo žiakov a študentov miestnych škôl na bezplatnú prehliadku jeho expozícií.