Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Vínšpacírka trhla rekord, ľudia degustovali vyše 3000 fliaš vína

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Milovníci vína mohli pri reštauračných a kaviarenských prevádzkach v Banskej Bystrici degustovať viac ako 150 vzoriek vína z minuloročnej úrody, ale i staršie vydarené ročníky od 30 známych vinárov.


Banská Bystrica 3. mája (TASR) – Na treťom ročníku vínneho festivalu Vínšpacírka, ktorý sa konal počas uplynulého víkendu v Banskej Bystrici, návštevníci zdegustovali vyše 3000 fliaš vína. Organizátori Cech hostinských a mesto boli pripravení na účasť okolo 1200 ľudí, vlani ich prišlo "len" vyše 800. Tentoraz bolo vypredané a podujatie trhlo rekord.

Ako pre TASR v sobotu (30.4.) počas festivalu uviedol banskobystrický viceprimátor Martin Turčan, návštevnosť vínneho festivalu každým rokom stúpa. Len za dve hodiny od začiatku tohtoročného festivalu, ktorý otvorili o 14.00 h, bolo predaných viac ako 850 vínnych kariet s bobuľami, ktorými sa "platilo" za degustačné vzorky.

"Som rád, že sa podarilo zaplniť naše námestie a vytvoriť dobrú atmosféru. Počet účastníkov presiahol tisícku," zhodnotil predseda Cechu hostinských Andrej Patráš.

Milovníci vína mohli pri reštauračných a kaviarenských prevádzkach na Námestí SNP degustovať viac ako 150 vzoriek vína z minuloročnej úrody, ale i staršie vydarené ročníky od 30 známych vinárov.

Vínšpacírku navštívila aj Dorota Pospíšilová, ktorá počas svojej kariéry vyšľachtila 24 uznávaných nových odrôd viniča. Z rúk organizátorov si odniesla cenu za celoživotný prínos v oblasti šľachtenia vínnych odrôd. Ako reagovala, mesto pod Urpínom navštívila prvýkrát a bola ním očarená.

"Najväčší dojem vo mne zanechalo stretnutie s pani Pospíšilovou. Je to pani, ktorá má v sebe neskutočnú pokoru. Vínšpacírka sa jej veľmi páčila a pokiaľ jej to zdravie dovolí, sľúbila sa aj na ďalší ročník," poznamenal Turčan.