Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vodičov v Banskej Bystrici a Bratislave čakajú obmedzenia

Na archívnej snímke výstavba novej autobusovej stanice a obchodného centra Terminal shopping center v Banskej Bystrici 9. marca 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Hlavné mesto začne oddnes o 10.00 h opravovať vozovku na Moste SNP.

Banská Bystrica 3. júla (TASR) – Vodičov prechádzajúcich popri novej autobusovej stanici Terminal Shopping Center v Banskej Bystrici čakajú v dňoch 3. až 6. júla dopravné obmedzenia. Z dôvodu výstavby kruhového objazdu bude časť ulice Cesta k Smrečine v úseku od križovatky s Golianovou ulicou úplne uzavretá. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Obchádzková trasa vedie po ceste I/66 a miestnych komunikáciách na Stavebnej ulici, Majerskej ceste a neuzavretom úseku Cesty k Smrečine v zmysle prenosného dopravného značenia. Obchádzka z druhej strany je možná po ceste II/591 a miestnych komunikáciách v časti Uhlisko.

V Bratislave sa začína s opravou vozovky na Moste SNP

Hlavné mesto začne oddnes o 10.00 h opravovať vozovku na Moste SNP. Práce by mali potrvať do konca augusta. Doprava bude počas celej opravy obmedzená len čiastočne. Most bude prejazdný v každom smere, jeden jazdný pruh do Petržalky a jeden jazdný pruh z Petržalky v smere do centra mesta. Obdobie rekonštrukcie bolo vybrané zámerne, vychádza z nižšej frekvencie dopravy v prázdninovom období.

"Z hľadiska symetrického zaťaženia, ktoré je potrebné pri oprave takéhoto mostného objektu zachovať, sa budú v júli opravovať vonkajšie a v auguste vnútorné jazdné pruhy v oboch smeroch," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Bratislavčanov i návštevníkov mesta žiada o trpezlivosť počas obdobia dopravných obmedzení. Mesto opraví most z vlastných zdrojov. Opravu v hodnote 1,5 milióna eur bude realizovať spoločnosť Swietelsky-Slovakia.

Práce budú realizované aj počas víkendov a sviatkov. Charakter komunikácie si vyžaduje postupnú opravu. "Odfrézovanie obrusnej a ložnej vrstvy vozovky sa bude robiť na etapy, aby sa neporušila mostovka. Aj preto bude oprava trvať dva mesiace," vysvetlil vedúci oddelenia správy komunikácií bratislavského magistrátu Valér Jurčák.

Oprave predchádzala diagnostika korózneho stavu oceľovej mostovky prostredníctvom sondáže, ktorá prebiehala v apríli tohto roka. Cieľom sondáže bolo zistiť, v akom stave sa nachádza mostovka a prípadná korózia mostovky. Diagnostika však preukázala, že oceľový plech pod vozovkou je v dobrom, funkčnom a neskorodovanom stave. 

Rekonštrukcia samotnej vozovky Mosta SNP je druhou etapou rekonštrukcie mostnej dominanty Bratislavy, počas prvej v letnom období roka 2016 sa realizovala revitalizácia podmostia a okolia mosta.

Mesto plánuje vykonať aj komplexnú diagnostiku celého mosta, chce sa pustiť aj do opravy lávok.