Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V B.Bystrici sídlil 16. kráľovský peší pluk, chystajú o ňom výstavu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Vznik 16. uhorského kráľovského honvédskeho pešieho pluku sa datuje do roku 1886.

Banská Bystrica 20. júla (TASR) – Po 100 rokoch od vypuknutia prvej svetovej vojny Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici chystá unikátnu výstavu. V meste pod Urpínom totiž kedysi sídlil 16. uhorský kráľovský honvédsky peší pluk. Po vypuknutí prvej svetovej vojny 28. júla 1914 sa priamo zapojil do vojnových operácií. Po skončení "veľkej" vojny a vzniku Československej republiky zostali po ňom v Banskej Bystrici predmety i fotografie, ktoré sú dnes v zbierke Stredoslovenského múzea.

Vznik 16. uhorského kráľovského honvédskeho pešieho pluku v Banskej Bystrici sa datuje do roku 1886. Pluk bol určený pre Zvolenskú, Novohradskú a Gemersko-malohontskú župu. Z týchto žúp do pluku regrutovali aj vojakov.

"V roku 1914 mali v ňom Slováci 41-percentné zastúpenie popri Maďaroch a Nemcoch. Počas "veľkej" vojny sa banskobystrický pluk postupne zapojil do vojnových operácií proti ruskej, rumunskej a nakoniec aj proti talianskej armáde. Bojová účasť pluku v prvej svetovej vojne sa začala realizovať 17. augusta 1914 etapovitým presunom útvaru po častiach na východný front, kde bojoval v rokoch 1914 - 1916. V septembri 1916 ho presunuli do Sedmohradska a nasadili proti rumunskej armáde. Koncom júla 1918 sa pluk presunul na taliansky front, kde bojoval až do konca prvej svetovej vojny," vysvetlil historik a vedecký tajomník Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici Vladimír Sklenka.

Ako ďalej uviedol, v pluku slúžili mnohé významné slovenské osobnosti, napríklad básnik Ivan Krasko, vedúca osobnosť spolku Mor ho! Ján Filipča či neskorší československý generál Branislav Manica i ďalší.

"Pluk počas vojny vykonával aj nebojové aktivity, ktoré riadilo predovšetkým jeho historické oddelenie. Medzi hlavné patrila akvizičná činnosť a historické mapovanie činnosti pluku, uskutočňovanie finančných zbierok na podporu vojnových vdov a sirôt, ale aj vyhotovenie olejomalieb významných padlých dôstojníkov pluku podľa predlôh z fotografií. Počas prvej svetovej vojny pluk zorganizoval alebo sa podieľal na organizácii viacerých spoločenských akcií v Banskej Bystrici," pokračoval Sklenka.

Verejnosti sa pluk predstavil aj v poslednom vojnovom roku 1918, keď 29. júna v budove štátneho katolíckeho gymnázia v Banskej Bystrici, kde bola počas vojny vojenská nemocnica, inštaloval výstavu 16. honvédskeho pešieho pluku. Na nej prezentoval koristnú výzbroj a výstroj získané z bojísk, portréty a karikatúry dôstojníkov i vojakov pluku, ale predovšetkým autentické fotografie. Výstava vo Zvolenskej župe trvala do 7. júla a od 25. júla 1918 ju sprístupnili aj v Balážskych Ďarmotách v Hontianskej župe. V septembri ju videli i obyvatelia Gemersko-malohontskej župy.

"Na výstave použili 700 kusov predmetov, ktoré dopĺňalo 500 originálnych fotografií. Výstava sa po ukončení v Rimavskej Sobote dostala naspäť do sídla pluku v Banskej Bystrici. Po skončení "veľkej" vojny a vzniku Československej republiky, ako aj následnej reorganizácii armády Banská Bystrica prestala byť sídlom pluku. Predmety a fotografie z výstavy však ostali v Banskej Bystrici a časť z nich sa od mesta postupne dostala do zbierok múzea, súčasného Stredoslovenského múzea," uzatvoril historik Sklenka.