Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Banská Bystrica žiada financie na zvýšenie kybernetickej bezpečnosti

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V prípade získania maximálne možnej žiadanej sumy 450.000 eur sa zameria na splnenie požiadaviek v rámci zákona o kybernetickej bezpečnosti a zároveň na zakúpenie časti novej sieťovej infraštruktúry.

Banská Bystrica 15. mája (TASR) - Banskobystrická samospráva sa zapojila do výzvy ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie zameranej na zvýšenie úrovne kybernetickej a informačnej bezpečnosti. V prípade získania maximálne možnej žiadanej sumy 450.000 eur sa zameria na formálne splnenie požiadaviek v rámci zákona o kybernetickej bezpečnosti a zároveň na zakúpenie časti novej sieťovej infraštruktúry. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Budovanie kybernetickej bezpečnosti je v súčasnosti nevyhnutné, aby inštitúcie dokázali ochrániť svoje aktíva, infraštruktúru, zariadenia a údaje, ktoré spracúvajú. Cieľom opatrení je zabezpečiť odolnosť voči útokom, ktoré sa snažia získať, zneužiť alebo zničiť dáta či osobné alebo inak citlivé údaje, znefunkčniť informačné systémy inštitúcií a podobne.

"Kybernetické hrozby sú všadeprítomné. Útočníci sú vždy o krok vpred, inštitúcie musia vynakladať nemalé prostriedky na ochranu pred nimi. V prípade veľkých útokov musíme byť pripravení obnoviť prevádzku mesta, aby sme mohli obyvateľom naďalej poskytovať služby," konštatovala manažérka kybernetickej a informačnej bezpečnosti magistrátu Bibiána Palušková.

Podľa nej sa v projekte zameriavajú na splnenie požiadaviek vyplývajúcich zo zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorých plnenie bolo preverené externým auditom. Realizáciou konkrétnych opatrení by sa úroveň zabezpečenia rádovo zvýšila.