Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Banskobystrickí hasiči absolvovali výcvik zameraný na povodne

Ilustračné foto Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na krajskom povodňovom výcviku sa zároveň zúčastnili príslušníci HaZZ zaradení do Technických štábov Okresných povodňových komisii a taktiež členovia Technického štábu Krajskej povodňovej komisie.

Lešť 26. mája (TASR) - Viac ako 460 hasičov z Banskobystrického kraja sa počas uplynulých troch dní zúčastnilo v priestoroch vodného cvičiska Centra výcviku Lešť na krajskom povodňovom výcviku. Zameraný bol na záchranné práce s použitím nových technických prostriedkov a oboznámenie sa s technickými prostriedkami dodanými do Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v rámci projektu Aktívne protipovodňové opatrenia.

Ako pre TASR uviedol hovorca banskobystrických hasičov Erik Piater, praktický výcvik bol rozdelený do troch samostatných častí: vykonávanie povodňových záchranných prác v povodňových oblekoch zo záchranného člna, vrátane poskytovania predlekárskej pomoci, používanie nových kalových čerpadiel na prívesoch na odčerpávanie vody zo zatopených priestorov a ovládanie a manévrovanie so záchranným člnom pomocou pádlovania.

"Zároveň sa hasiči v rámci odbornej prípravy oboznámili s novými automobilmi, ako sú nosiče kontajnerov, cisterna na PHM, autobus na evakuáciu obetí počas povodní a prepravu záchranárov, ako aj lesné a povodňové špeciály," uviedol.

Súčasťou statickej ukážky bola aj kontajnerová technika vo forme kontajnera pre dlhotrvajúce zásahy, ktorým bude HaZZ vytvárať kompletné zázemie v priestore zásahu pre zasahujúce zložky a kontajner pre dobrovoľníkov, vybavený kompletnými osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami a pracovným náradím. Praktickú ukážku tvoril separátor ropných produktov na odčerpanie z vodnej hladiny a následné vyčistenie kontaminovanej vody, systém veľkokapacitného prečerpávania vody s kapacitou až 50.000 litrov vody za minútu, univerzálny viacúčelový nakladač, dávkovač s násypníkom pre plnenie vriec pieskom, ako aj ďalšie prostriedky využívané počas povodní.

Na krajskom povodňovom výcviku sa zároveň zúčastnili príslušníci HaZZ zaradení do Technických štábov Okresných povodňových komisii a taktiež členovia Technického štábu Krajskej povodňovej komisie.