Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Banskobystrický kraj bude vyberať riaditeľov 12 stredných škôl

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Kraj ako zriaďovateľ nemá výberové konania úplne pod kontrolou, členom školských rád preto na 40 stranách smernice prináša odporúčania zamerané na kvalitu výberového procesu, ako sa naň pripraviť.

Banská Bystrica 11. mája (TASR) – V priebehu júna a júla sa končí funkčné obdobie riaditeľom 12 stredných škôl (SŠ) z celkového počtu 59, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Kraj preto vypísal výberové konania a zároveň pripravil pre školské rady odporúčania, ktoré sa zameriavajú na kompetencie uchádzačov, vyššiu objektivitu a efektivitu výberových konaní. Informoval o tom vo štvrtok v Banskej Bystrici predseda BBSK Ondrej Lunter.

"V najbližších týždňoch bude výberové konanie v 12 SŠ, ktoré ovplyvní kvalitu školy na päť rokov, čo je obdobie, na ktoré má podľa zákona riaditeľ svoj mandát. Mimoriadne nám záleží na kvalite našich škôl a vzdelávania, na tom, aby sa absolventi vedeli a mohli uplatniť na trhu práce, predovšetkým v rámci BBSK. Vypracovali sme preto smernicu, respektíve metodický pokyn a navrhneme jednotlivým radám škôl, aby sa ním riadili," konštatoval Lunter.

Ako zdôraznil, cieľom je na prvom mieste kvalita a vylúčenie akýchkoľvek subjektivizmov, ktoré vstupujú do výberového konania. Tie sa uskutočnia v priebehu júna, od 1. júla začína funkčné obdobie nových riaditeľov.

Kraj ako zriaďovateľ nemá výberové konania úplne pod kontrolou, členom školských rád preto na 40 stranách smernice prináša odporúčania zamerané na kvalitu výberového procesu, ako sa naň pripraviť, štandardizované otázky, ktoré treba klásť uchádzačom bez toho, aby ich na odpovede navádzali, či kritériá, ktoré hľadá u dobrých lídrov škôl v závislosti od ich zamerania. V najbližšom období odbor školstva prejde metodický pokyn s príslušnými členmi výberových komisií.

"Každý, či už rodičia, študenti, učitelia alebo odborná verejnosť musí dostať signál, že na našich školách ide o kvalitu, nič nie je dopredu dohodnuté a vyhráva ten najkvalitnejší kandidát," dodal šéf kraja. Pripomenul, že BBSK za posledných päť rokov investoval do školstva štvornásobne viac finančných prostriedkov než tomu bolo v uplynulých volebných obdobiach.