Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Banskobystrický kraj kúpil 28 defibrilátorov do kultúrnych inštitúcií

Na archívnej snímke odovzdanie externého defibrilátora. Foto: TASR/Jakub Kotian

Defibrilátory sú v Bábkovom divadle na Rázcestí, Divadle Štúdio tanca, vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča, v Stredoslovenskom múzeu, galérii a v osvetovom stredisku v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 9. októbra (TASR) - Divadlá, múzeá, osvety a knižnice v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) už majú život zachraňujúce prístroje - automatické externé defibrilátory (AED). Kraj ich zakúpil 28 kusov za viac ako 44.000 eur z rozpočtu odboru kultúry a rozmiestnil v budovách kultúrnych inštitúcií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Defibrilátory dodala Záchranná služba - Event Medical a okrem samotných prístrojov prebehlo v rámci projektu aj odborné zaškolenie vyše 400 zamestnancov na ich používanie. V budovách sú osadené aj informačné tabule, z ktorých sa návštevníci dozvedia, že je tam defibrilátor, a tiež ako ho použiť. Používateľovi pomáha hlasový sprievodca v slovenskom jazyku, celý prístroj sa intuitívne ovláda a neváži ani dva kilogramy.

"Ľudský život je to najcennejšie, čo máme, preto je dobrou správou, že vybavenosť našich kultúrnych stánkov posilnili tieto dôležité prístroje. Najradšej by som bol, keby sme ich nikdy nemuseli použiť, ak sa však niečo také stane, verím, že pomôžu zachrániť život. Ide o defibrilátory, ktoré sú použiteľné pri resuscitácii dospelých i detí," konštatoval riaditeľ odboru kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

V rámci projektu osadili 28 defibrilátorov v 19 kultúrnych stánkoch. Inštitúcie s viacerými pobočkami dostali toto vybavenie takmer na každú z nich.

Defibrilátory sú v Bábkovom divadle na Rázcestí, Divadle Štúdio tanca, vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča, v Stredoslovenskom múzeu, galérii a v osvetovom stredisku v Banskej Bystrici. Majú ich aj v Divadle Jozefa Gregora Tajovského, v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra a v Podpolianskom osvetovom stredisku vo Zvolene. Umiestnené sú tiež v knižniciach v Kremnici, Lučenci, Rimavskej Sobote a vo Veľkom Krtíši, ako i v Horehronskom, Novohradskom, Pohronskom a Gemersko-malohontskom múzeu. Defibrilátor nechýba ani v Krajskej hvezdárni a planetáriu M. Hella v Žiari nad Hronom a jeho pobočkách a má ho aj osvetové stredisko v Rimavskej Sobote.