Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Banskobystrický kraj spúšťa burzu stredných škôl, ktorá bude online

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na každý deň je naplánovaných priemerne desať škôl.

Banská Bystrica 3. februára (TASR) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) bude na youtubovom kanáli Idem na strednú hostiť historicky prvú burzu stredných škôl vo svojej réžii. Počas dvoch týždňov sa tam postupne predstaví viac ako 80 škôl formou videovizitky i živého videorozhovoru so záujemcami o štúdium. TASR o tom vo štvrtok informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK s tým, že ide o výnimočný projekt v rámci Slovenska.

„Ponuku stredných škôl a možnosti štúdia v BBSK priblíži žiakom základných škôl a ich rodičom, ako aj záujemcom o celoživotné vzdelávanie burza stredných škôl, ktorú organizuje kraj v online priestore. Uskutoční sa v pracovných dňoch od 9. do 18. februára v čase od 15.30 do 18.00 h,“ priblížila Štepáneková.

Ako prvé sa odprezentujú stredné školy z okresu Zvolen, burzu uzatvoria stredné školy z okresov Veľký Krtíš, Poltár, Krupina a Detva. Na každý deň je naplánovaných priemerne desať škôl.
Na archívnej snímke z 3. decembra 2021 učiteľka počas dištančného vyučovania v zatvorenej Spojenej škole v Kremničke v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Ján Krošlák

„Už v mladom veku musia naše deti urobiť rozhodnutie, ktoré má obrovský dosah na ich ďalší život. Je dôležité, aby sa rozhodli múdro a na základe čo najväčšieho množstva informácií. Aj my ako kraj môžeme k takému rozhodnutiu prispieť,“ reagoval predseda BBSK Ján Lunter.

„Zástupcovia zapojených škôl budú k dispozícii počas konkrétneho dňa a spojiť sa s nimi bude možné prostredníctvom platforiem Zoom, Teams alebo Google Meet. Odkaz na pripojenie na konkrétnu školu bude zverejnený priamo pod videom,“ vysvetlila Andrea Škultétyová, vedúca oddelenia regionálnych centier kariéry Úradu BBSK.

Kraj od roku 2018 získal viac ako 31 miliónov eur, ktoré smerujú do projektov v školstve, a v procese schvaľovania sú ďalšie za takmer 34 miliónov eur.

„Okrem spomínaných zdrojov sme za posledné štyri roky investovali do rekonštrukcií budov škôl a školských zariadení z vlastného rozpočtu vyše 18 miliónov eur, čo je takmer päťkrát viac ako za predchádzajúceho predsedu kraja,“ dodal Lunter.