Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Banskoštiavnický okres ovládli staronoví starostovia a primátorka

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Spomedzi zvolených starostov je najviac nominantov strán SNS a Smer-SD, štyria z nich sú nezávislí a jeden nominantom KDH.

Banská Štiavnica 12. novembra (TASR) - Banskoštiavnický okres ovládli v sobotňajších komunálnych voľbách (10. 11.) staronoví starostovia a primátorka. V 13 obciach z celkového počtu 14 ostáva na starostovskej pozícii doterajšie vedenie. Nového starostu Martina Kminiaka (SNS) si zvolili vo Svätom Antone. Zmena sa neudiala ani v Banskej Štiavnici. Mesto patriace do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO povedie aj naďalej Nadežda Babiaková (Smer-SD, SNS, SMS).



V siedmich obciach okresu nemali kandidáti na starostu žiadnych protikandádtov. Išlo o obce Baďan, Beluj, Dekýš, Ilija, Kozelník, Močiar a Prenčov. Aj napriek tomuto faktu bola volebná účasť vo väčšine z nich vyššia, ako bol celoslovenský priemer.

Celkovo bola v rámci okresu najnižšia účasť v Prenčove, kde svoje volebné právo využilo 37,10 percenta oprávnených voličov. Naopak, najvyššiu volebnú účasť 76,62 percenta mali v malej dedine Počúvadlo.

Doterajší starostovia či starostky sa presadili aj v ďalších obciach okresu, kde však mali vo voľbách aj jedného či dvoch protikandidátov. Išlo o obce Banská Belá, Banský Studenec, Podhorie, Počúvadlo, Štiavnické Bane a Vysoká.

Spomedzi zvolených starostov je najviac nominantov strán SNS a Smer-SD, štyria z nich sú nezávislí a jeden nominantom KDH.

Bez boja sa však nezaobišla ani voľba primátora v Banskej Štiavnici. Z pôvodných štyroch kandidátov ostali napokon len traja, pár dní pred voľbami sa kandidatúry vzdal Mikuláš Pál (nezávislý), ktorý svoju podporu vyjadril kandidátovi Dušanovi Lukačkovi (SaS). Ďalším kandidátom bola Katarína Barišová (nezávislá). Obyvatelia Banskej Štiavnice prejavili najvyššiu dôveru staronovej primátorke Nadežde Babiakovej, ktorá získala celkom 2164 platných hlasov.

Nové mestské zastupiteľstvo budú v Banskej Štiavnici tvoriť: Marian Zimmermann (Smer-SD, SNS), Dušan Lukačko (SaS, Demokrati Slovenska), Mikuláš Pál (nezávislý), Ján Čamaj (Smer-SD, SNS), Peter Ernek (Smer-SD, SNS), Renáta Antalová (Spolu-občianska demokracia), Pavel Bačík (nezávislý), Ján Kružlic (KDH, OĽaNO, Nova), Ľubomír Barák (Smer–SD, SNS), Milan Kabina (KDH, OĽaNO, Nova), Helena Koťová (Spolu-občianska demokracia), Matej Michalský (KDH, OĽaNO, Nova) a Štefan Mičura (nezávislý).