Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Banskú Bystricu oslobodili pred 73 rokmi

Na archívnej snímke pohľad na Námestie SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Osláv sa zúčastnili aj veľvyslanci krajín, ktoré oslobodzovali Slovensko.

Banská Bystrica 24. marca (TASR) - Viacero veľvyslancov a zástupcov ambasád krajín, ktoré koncom druhej svetovej vojny, v roku 1945, oslobodzovali územie Slovenska, sa zúčastnilo v piatok 23. marca v Banskej Bystrici na spomienkových oslavách pri príležitosti 73. výročia oslobodenia mesta.

"Teší ma, že aj dnes na spomienkových oslavách vidím medzi nami okrem tradičných vzácnych hostí aj mladú generáciu, zástupcov Rady študentov mesta Banská Bystrica a žiakov banskobystrických základných škôl. Je našou povinnosťou, aby sme práve im neustále pripomínali históriu, odovzdávali im fakty o krutých časoch, o vojnovom období, ktoré zasiahlo nielen Banskobystričanov, ale aj Slovákov a celú Európu. Verím, že oslavy oslobodenia budú vždy príležitosťou na to, aby sa pamätníci stretli s mladou generáciou tak, ako je tomu aj tento rok," prihovoril sa prítomným banskobystrický primátor Ján Nosko.

Ako ďalej uviedol, dnešná realita ľuďom kruto nastavuje zrkadlo, potvrdzuje pravdu o tom, že ľudská pamäť je krátka. "Sme svedkami toho, že mnohí nechcú vidieť a ani počuť o padlých hrdinoch, vojakoch, povstalcoch, obyvateľoch, o vypálených obciach postihnutých fašistickými represáliami. Teroristické útoky vo svete nám neustále ukazujú, že netolerancia a nenávisť sa môžu kedykoľvek zopakovať. Byť obozretný znamená pripomínať si obrovské riziká, ktoré v sebe nesie rasizmus, nacizmus, fašizmus i xenofóbia," dodal.

S príhovorom vystúpil aj predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Banskej Bystrici Ján Pacek.