Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Bardejovský súd postúpil konanie o čerpacej stanici stavebnému úradu

Námestie v Bardejove Foto: TASR/Milan Kapusta

Občania argumentujú proti výstavbe čerpacej stanice s tým, že neboli prizvaní na územné ani stavebné konanie a táto informácia nebola zverejnená ani na internetovej stránke mesta

Bardejov 22. júla (TASR) – Nespokojní občania z Ťačevskej ulice v Bardejove podali na Okresný súd v Bardejove žiadosť, aby vydal neodkladné opatrenie, ktorým by výstavbu čerpacej stanice pod oknami ich bytového domu zastavil. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová, súd konanie o nariadenie neodkladného opatrenia, ktorého návrh podalo 34 obyvateľov, zastavil s tým, že po právoplatnosti uznesenia bude vec postúpená stavebnému úradu.

„Súd nemá právomoc rozhodovať o nároku na nariadenie neodkladného opatrenia, ktorý je uplatnený v rámci správneho konania, v tomto prípade v stavebnom konaní, pretože táto právomoc bola výhradne zverená správnemu orgánu - stavebnému úradu mesta Bardejov,“ vysvetlila. Aktuálne je rozhodnutie súdu doručované účastníkom konania.

Dotknutí občania argumentujú proti výstavbe čerpacej stanice s tým, že neboli prizvaní na územné ani stavebné konanie a táto informácia nebola zverejnená ani na internetovej stránke mesta, iba na úradnej nástenke, o čom nikto z nich nevedel. Proti výstavbe benzínky spísali petíciu. Stavba má vyrásť na súkromnom pozemku, ktorý nedávno kúpil ruský investor. Mesto s ním chcelo vymeniť pozemok alebo ho odkúpiť, nebolo však úspešné.

Čerpacia stanica má stáť v blízkosti obchvatu mesta, ktorý tu v sume 33 miliónov eur začali stavať vlani. Pozemok bol dlho využívaný ako futbalové ihrisko, nevlastnilo ho však mesto. Investor z Vladivostoku, ktorý podniká neďaleko Bardejova, má platné územné rozhodnutie a stavebné povolenie, ktoré vydalo oddelenie životného prostredia bardejovského mestského úradu v máji tohto roku. S prípravnými prácami už stavebník začal.