Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Banskobystrická správa ciest zverejnila orientačný plán kosby trávy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Frekvencia kosby je podľa technického predpisu vydaného Ministerstvom dopravy SR stanovená na minimálne dvakrát ročne každý úsek cesty.

Banská Bystrica 26. júla (TASR) - Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) zverejnila novinku - orientačný plán kosby trávnatých porastov v okolí komunikácií v Banskobystrickom kraji. Plán informuje o tom, kedy budú konkrétne úseky kosené. Kosba okolia ciest je totiž nevyhnutná pre bezpečnú a plynulú premávku.

"Som rád, že plníme ďalší politický a hlavne pragmatický záväzok z nášho stretnutia s primátormi a starostami v kraji. Prvýkrát v histórii zverejňujeme orientačný plán kosby v kraji pre lepšiu orientáciu verejnosti, ale aj zástupcov samospráv," uviedol predseda predstavenstva BBRSC Martin Turčan.

BBRSC zabezpečuje kosbu okolia ciest strojmi a pokiaľ je to potrebné alebo to terén neumožňuje, menšie úseky sa dokosujú ručne za pomoci motorových a akumulátorových kosačiek.

BBRSC vykoná podľa plánu počas letnej sezóny kosbu okolia ciest II. a III. triedy v dĺžke 2500 kilometrov (km) a celkovej rozlohe spolu 23,2 milióna štvorcových metrov (m2) a okolia ciest I. triedy v dĺžke 593 km a rozlohe spolu 5,5 milióna m2.

Frekvencia kosby je podľa technického predpisu vydaného Ministerstvom dopravy SR stanovená na minimálne dvakrát ročne každý úsek cesty. "Týmto predpisom sa riadi aj BBRSC, pričom je potrebné prihliadať na prioritu a dopravný význam cesty či poveternostné podmienky," pripomína BBRSC.

"Plán je orientačný, treba chápať, že termíny sa posúvajú napríklad v prípade zlých poveternostných podmienok alebo mimoriadnych situácií na komunikáciách, a preto je jeho záväznosť skutočne len orientačná," uviedol riaditeľ odboru cestnej infraštruktúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Róbert Machala.