Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

ALARMUJÚCA NEHODOVOSŤ: Na cestách BBSK zahynulo od januára už 14 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc
Banská Bystrica 17. apríla (TASR) – Dopravná nehodovosť v Banskobystrickom kraji je za prvé mesiace tohto roka alarmujúca a najhoršia v rámci krajov na Slovensku. Do dnešného dňa pri 11 dopravných nehodách zahynulo 14 ľudí. Taký počet mŕtvych na cestách len za 3,5 mesiaca tohto roka Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici za posledné roky nepamätá. Informoval o tom dnes na stretnutí s médiami zástupca riaditeľa banskobystrického KR PZ Štefan Šurka. Polícia za celý rok 2013 evidovala 21 ľudí, ktorí zahynuli pri dopravných nehodách, vlani ich bolo 22.

V Banskobystrickom kraji, ktorý je najrozľahlejší a má vyše 3000 kilometrov ciest, došlo od začiatku tohto roka do 12. apríla k 347 dopravným nehodám, pri ktorých zahynulo 14 osôb, 30 ľudí sa zranilo ťažko a 123 utrpelo ľahké zranenia. Pri polovici nehôd so smrteľnými následkami asistoval alkohol a vysoká rýchlosť. Pod viaceré dopravné nehody sa podpísala aj neskúsenosť šoférov, ktorí vodičské oprávnenie mali ledva päť rokov.

Podľa polície najviac osôb pri dopravných nehodách, až štyri, bolo usmrtených v okrese Rimavská Sobota, v okrese Zvolen tri, v okresoch Brezno a Lučenec po dve a v okresoch Revúca, Žiar nad Hronom a na rýchlostnej ceste v Žarnovici po jednej osobe.

"V piatich prípadoch vinník smrteľnej nehody bol pod vplyvom alkoholu, či už to bol vodič alebo chodec," doplnil riaditeľ Krajského dopravného inšpektorátu KR PZ v Banskej Bystrici Jozef Šulok. Ako dodal, alkohol a rýchlosť je smrteľnou kombináciou. Najnehodovejším dňom stále zostáva piatok popoludnie.

Pod dopravné nehody sa najviac podpisuje nedisciplinovanosť, arogantnosť a bezohľadnosť účastníkov cestnej premávky, ktorí vystavujú riziku nielen seba, ale i ostatných ľudí. Ako Šurka zdôraznil, polícia vyzýva všetkých vodičov a účastníkov cestnej premávky na bezpečnú jazdu a dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Požiadal tiež médiá, aby dôkladným informovaním verejnosti pomohli zvrátiť tento negatívny stav.

Ako Šurka pripomenul, polícia spolupracuje s mestami a obcami, prostredníctvom ktorých sa snaží vplývať na vodičov i chodcov a v najbližšom čase chcú osloviť aj autoškoly, aby výraznejšie spolupracovali.

Banskobystrický kraj má najhoršiu nehodovosť za 3,5 mesiaca tohto roka v rámci krajov na Slovensku.