Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Úrad Kotlebu tvrdí, že pravda vyšla najavo,komisia to tak jasne nevidí

predseda BBSK Marian Kotleba Foto: TASR/Dušan Hein

Dôvodom poslaneckého prešetrovania Kotlebu boli podnety nezradeného poslanca NRSR Miroslava Beblavého ohľadne živnostenského oprávnenia a finančných darov aj od zamestnancov úradu.

Banská Bystrica 24. februára (TASR) – Komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa 23. februára uzniesla, že predseda BBSK Marian Kotleba neporušil zákon. Takto dnes reagoval hovorca BBSK Vladimír Gürtler v súvislosti s podnetmi nezaradeného poslanca NR SR Miroslava Beblavého. Tie sa podľa hovorcu mali preukázať ako "zjavne neopodstatnené". Úrad tvrdí, že pravda vyšla najavo. Členovia komisie to však až takto jednoznačne nevidia.


Dôvodom poslaneckého prešetrovania Kotlebu boli podnety Beblavého, jeden sa týkal živnostenského oprávnenia na obchodné meno Marian Kotleba – KKK – ANGLICKÁ MÓDA, ktoré bolo podľa živnostenského registra pozastavené 1. júna 2014. No zákaz podnikať mal Kotleba ako predseda kraja už po 30 dňoch od prevzatia funkcie, teda od konca januára 2014.

"Nijakým spôsobom som neporušil zákon, pretože počas celého výkonu verejnej funkcie som nepodnikal. Prevádzkovanie živnosti mám pozastavené od 10.3.2010 do 31.5.2017," vysvetľoval Kotleba pred krajskými poslancami koncom januára.

"Tento podnet navrhujeme zastupiteľstvu stiahnuť ako neopodstatnený. Pán predseda predložil doklady, ktoré to dokazujú," reagoval dnes pre TASR predseda komisie Ján Šeševička.

O druhom podnete týkajúcom sa finančných darov aj od zamestnancov úradu, ktorí na osobný účet Kotlebu odvádzajú časť svojej mzdy, bude podľa vyjadrenia krajskej poslankyne a členky komisie Boženy Kováčovej definitívne rozhodovať Zastupiteľstvo BBSK.

Ako dnes pre TASR uviedla, časť komisie hlasovaním vyslovila názor, že Kotleba zákon neporušil, ona osobne však bola proti takému rozhodnutiu. Ako ju doplnil Šeševička, komisia mohla vychádzať iba z dokladov, ktoré mala k dispozícii. ČSOB im však výpis, kde má Kotleba vedený osobný účet a ktorý je pre členov komisie kľúčový, neposkytla, a teda informácie o sumách a vkladateľoch sa nedozvedeli. V prípade tohto podnetu preto rozhodnú až krajskí poslanci na zasadnutí. Buď podnet zamietnu, alebo predsedu BBSK potrestajú finančným postihom.

"Viaceré osoby mi ešte pred zvolením do funkcie poukazovali dary, ktoré nemali žiaden súvis s výkonom tejto ešte vtedy neexistujúcej funkcie. Ja som ich vnímal ako dary poskytnuté výlučne v súvislosti s mojou občianskou aktivitou - ochranou vlastníckych práv k pozemkom nachádzajúcim sa v Krásnohorskom Podhradí. Moja občianska aktivita pretrváva i po zvolení do funkcie," uviedol v januári Kotleba.

Ako tiež vysvetlil, je jeden zo spoluvlastníkov pozemku pod vypáleným hradom Krásna Hôrka, na ktorých sa nelegálne zdržujú rómski osadníci. Nemá sa ako k svojmu vlastníctvu dostať, štát mu nepomohol, ani polícia. Rozhodol sa preto, že kúpi bager a vyčistí svoj pozemok. Počíta, že náklady sa vyšplhajú zhruba na 50.000 eur. To má byť účel, pre ktorý prijíma dary od fyzických osôb.

"Nesúvisí to s výkonom funkcie predsedu BBSK," hájil sa Kotleba pred krajskými poslancami.