Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Plánujú obnoviť most v obci Čeláre vo Veľkokrtíšskom okrese

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Podľa oznámenia záujemcovia môžu svoje ponuky predkladať do 16. januára 2024. Kritériom na vyhodnotenie ponúk je cena.

Banská Bystrica 17. decembra (TASR) - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) plánuje obnoviť most v obci Čeláre vo Veľkokrtíšskom okrese. Vyplýva to z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie s tým, že celková predpokladaná hodnota zákazky je 321.765 eur bez DPH.

Jej hlavným predmetom je komplexná rekonštrukcia mosta a cesty, ktorá naň nadväzuje. Súčasťou je aj vybudovanie komunikácie i preloženie komunikačných káblov. Podľa oznámenia záujemcovia môžu svoje ponuky predkladať do 16. januára 2024. Kritériom na vyhodnotenie ponúk je cena.

Celkový počet mostov v okrese Veľký Krtíš, ktorých vlastníkom je BBSK a ktoré sú v správe Banskobystrickej regionálnej správy ciest, je 123. TASR to potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková. "Ku koncu minulého roka bola väčšina (79) týchto mostov v uspokojivom stave, 22 z nich v dobrom a tri vo veľmi dobrom stave," objasnila. Dodala, že v havarijnom stave nebol ani jeden most, v stavebno-technickom stave veľmi zlý bolo šesť mostov.

Podľa jej slov naposledy robili kompletnú obnovu v roku 2016 na moste cez Kurekovský potok medzi obcami Slovenské Ďarmoty a Záhorce. Postavili ho v roku 1910. V rámci veľkého projektu z eurofondov je rekonštrukcia mostov na cestách druhej triedy v okrese Veľký Krtíš.

Na začiatku decembra otvorili v obci Vrbovka vo Veľkokrtíšskom okrese nový cestný most, ktorý ju spája s maďarskou obcou Őrhalom. Nové cestné prepojenie medzi Slovenskom a Maďarskom má podporiť cezhraničnú pracovnú mobilitu. Zároveň má vyriešiť aj lokálnu dopravnú izolovanosť obce Vrbovka, ktorá je aktuálne koncovou slovenskou obcou. Celkový rozpočet projektu je 6.725.325 eur, z toho 5.716.526 eur budú hradiť z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Banskobystrický samosprávny kraj poskytol obci Vrbovka 100.000 eur na pokrytie povinnej spoluúčasti projektu.