Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Poslanci Banskej Bystrice vyjadrili podporu zachovať žiarsku pôrodnicu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Podporu samosprávam v boji proti zatvoreniu oddelenia vyjadril pred časom aj predseda kraja O. Lunter či riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica M. Lapuníková.

Žiar nad Hronom 24. novembra (TASR) - Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vyjadrilo podporu zachovať žiarsku pôrodnicu, ktorá má pre nedostatok personálu pozastaviť svoju prevádzku na tri mesiace. Na rokovaní krajského zastupiteľstva vo štvrtok (23. 11.) schválili krajskí poslanci podporné uznesenie, v ktorom nesúhlasia s takýmto krokom.

Žiarsky primátor Peter Antal na sociálnej sieti informoval, že v mene všetkých poslancov okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica predniesol návrh na uznesenie, ktorým zastupiteľstvo BBSK vyjadruje zásadný nesúhlas s pozastavením prevádzky na gynekologicko-pôrodníckom oddelení Nemocnice Agel Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica, s. r. o.

"Jednohlasným schválením spomínaného uznesenia sme dali jednoznačne najavo, že zástupcovia 600.000 obyvateľov BBSK nesúhlasia s riešením, ktoré plánuje urobiť spoločnosť Agel," poznamenal Antal s tým, že v rozprave všetky vstupy poslancov smerovali k podpore zachovania pôrodnice.

Nemocnica v Žiari nad Hronom, ktorá patrí pod spoločnosť Agel SK, pozastaví prevádzku pôrodnice v druhej polovici decembra. Spoločnosť pred časom informovala, že prevádzka gynekologickej ambulancie aj plánovaných operačných výkonov sa nemení. Rodičkám ponúka náhradné alternatívy, pôrodnice v Leviciach a vo Zvolene. Pozastavenie prevádzky pôrodnice spoločnosť odôvodňuje nedostatkom personálu.

Toto rozhodnutie sa nepáči primátorom miest dotknutého regiónu. V spoločnom stanovisku zástupcovia samospráv zo Žarnovice, Banskej Štiavnice, Kremnice, Novej Bane a Žiaru nad Hronom spoločnosť vyzvali, aby prehodnotila svoje rozhodnutie, pretože sa obávajú zhoršenia dostupnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Podporu samosprávam v boji proti zatvoreniu oddelenia vyjadril pred časom aj predseda kraja Ondrej Lunter či riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica Miriam Lapuníková. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) začiatkom novembra uviedla, že neexistuje žiadny legislatívny dôvod, aby Nemocnica AGEL v Žiari nad Hronom musela prerušiť, respektíve odstaviť pôrodnicu.