Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Kotleba o odpredaji pavilónov: Anarchia platená z verejných zdrojov

Marián Kotleba Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda BBSK avizoval nové rokovanie k odpredaju nemocničných pavilónov do 14 dní.

Banská Bystrica 25. júla (TASR) – O odpredaji nedostavaných chátrajúcich nemocničných pavilónov v Žiari nad Hronom a v Rimavskej Sobote sa na dnešnom mimoriadnom zasadnutí Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici nerozhodlo. Poslanecký zbor nebol uznášaniaschopný. Predseda BBSK Marian Kotleba to označil za obštrukciu. Niektorí poslanci oponovali, že je dovolenkové obdobie a zasadnutie bolo zvolané na posledný možný termín.

"Zasadnutie som zvolal v zmysle zákona. Otázka znie, kto a prečo robil obštrukcie, kto a prečo posielal členov poslaneckého klubu preč zo zastupiteľstva. Otázka znie, prečo niektorí poslanci sa prišli len zapísať a odišli a prečo tí, ktorí aj počas druhého pokusu o zvolanie zastupiteľstva sedeli na chodbe, sa neprezentovali. Druhá otázka s tým spojená je, či za takúto prácu majú nárok na svoju poslaneckú odmenu," reagoval Kotleba.

Ako tiež zdôraznil na margo dnešného postoja časti krajských poslancov k rokovaniu, vedenie kraja určite zaujme názor, pretože "toto je anarchia platená z verejných zdrojov". Podľa predsedu BBSK si pozrú a naštudujú podobné prípady z iných samosprávnych krajov a mienia sa oprieť aj o právny názor k tejto situácii.

Poslanec Ladislav Topoľský (Smer-SD - KDH) pre médiá konštatoval: "Neviem, prečo neprišli, len predpokladám, že je letné obdobie a toto zasadnutie bolo zvolané akurát presne na posledný deň, zrejme si to nedokázali zariadiť. Tí, čo odišli, asi predpokladali, že pri tom prvom počte to nemá význam a nebudeme ani na druhý pokus uznášaniaschopní."

Predseda BBSK avizoval nové rokovanie k odpredaju nemocničných pavilónov do 14 dní, no už o týždeň majú krajskí poslanci plánované riadne zasadnutie v Lovinobani. Plánujú sa zaoberať analýzou sociálno-ekonomickej situácie v okrese Lučenec, v programe je tiež vystúpenie ministra dopravy k prioritám vlády v rezorte doprava, či vystúpenie splnomocnenca vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov.

Podľa Topoľského by sa odpredaj pavilónov mohol riešiť aj na rokovaní v Lovinobani. Predpokladá, že do týždňa bude známe, ako sa to celé vyrieši.

Krajskí poslanci pôvodne schválili predaj rozostavaného nemocničného pavilónu s pozemkom v areáli Všeobecnej nemocnice Rimavská Sobota spoločnosti Svet zdravia za zhruba 573.000 eur. Za rozostavanú polikliniku s pozemkom v areáli Všeobecnej nemocnice v Žiari nad Hronom tej istej spoločnosti za takmer 465.000 eur. Kotleba hneď reagoval, že cena je nízka, pre kraj nevýhodná a uznesenia nepodpíše. Medzičasom došlo k rokovaniu s vedením spoločnosti, ktoré svoju ponuku prehodnotilo. Obe strany sa dohodli na zvýšení predajnej ceny za tieto nemocničné pavilóny na sumu 1,45 milióna eur v hotovosti.

Podľa medializovaných informácií však Svet zdravia podmienil zvýšenie ceny tým, že prostriedky v hodnote 413.000 eur budú investované výhradne do súčasných častí oboch nemocníc. Tie sú a aj naďalej majú ostať v majetku BBSK.

"To je pre mňa novinka. My sme sa prostredníctvom predsedu predstavenstva dohodli na navýšení o 40 percent kešových peňazí. Bola to ponuka, ktorú sme vedeli akceptovať, aby to bolo pre kraj výhodné," dodal dnes Kotleba.