Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V troch okresoch BBSK opravia cesty druhej a tretej triedy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jana Vodnáková

Pri výbere ciest určených na opravu poslanci zohľadňovali dĺžku cestnej siete v jednotlivých okresoch a tiež počet kilometrov ciest, ktoré sú v havarijnom stave

Zvolen 17. mája (TASR) - Viac ako 1,2 milióna eur vynaloží tento rok Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) na opravu ciest druhej a tretej triedy v okresoch Zvolen, Detva a Krupina. Celkovo poslanci samosprávneho kraja schválili na obnovu zastaranej cestnej infraštruktúry v kraji (13 okresov) deväť miliónov eur.

Konečná suma však môže byť nižšia, všetko závisí od výsledkov súťaže verejného obstarávania, ktoré bude robiť Banskobystrická regionálna správa ciest.

Podľa predsedu komisie dopravy v zastupiteľstve samosprávneho kraja Juraja Družbackého najmenej zo všetkých okresov kraja vyčlenili poslanci na okres Zvolen - 207.000 eur. Je totiž štatisticky zmapované, že z ciest vo vlastníctve kraja má tento okres 83 percent vo veľmi dobrom alebo výbornom stave. Na cesty v okrese Detva smeruje 431.000 eur a približne 595.000 eur je určených na cesty v okrese Krupina.

Pri výbere ciest určených na opravu poslanci zohľadňovali dĺžku cestnej siete v jednotlivých okresoch a tiež počet kilometrov ciest, ktoré sú v havarijnom stave. Opravovať sa napríklad budú aj komunikácie, ktoré ostali z minulých rokov nedokončené.

Aj nad rámec schválených ciest sú ešte ďalšie, ktoré bude treba čo najskôr zrenovovať. Takou je napríklad cesta v okolí Očovej či v Železnej Breznici, pod ktorou sa zosúva svah. Takéto úseky chcú poslanci zaradiť do druhého balíka z prebytku hospodárenia kraja, ktorý sa bude rozdeľovať na zastupiteľstve ešte v máji.