Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Počet výjazdov hasičov v Banskobystrickom kraji stúpol

Ilustračné foto. Foto: Adam Rohaľ/TASR

Hasiči v Banskobystrickom kraji pri výjazdoch od 1. januára do 30. septembra tohto roka zachránili 170 osôb, z toho 28 detí. Evidujú však aj 21 usmrtených.

Banská Bystrica 5. decembra (TASR) – Hasiči v Banskobystrickom kraji pri výjazdoch od 1. januára do 30. septembra tohto roka zachránili 170 osôb, z toho 28 detí. Evidujú však aj 21 usmrtených, z toho dve deti. Informoval o tom dnes Ľuboš Virguľa z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Banskej Bystrici, ktorý zhodnotil zásahovú činnosť príslušníkov KR HaZZ týkajúcu sa požiarov, dopravných nehôd, ekologických zásahov alebo technickej pomoci.

Ako Virguľa uviedol, hasiči v kraji vykonali za trištvrte roka 3750 výjazdov, čo predstavuje oproti minulému roku nárast o 98 výjazdov. Vyčíslené škody na majetku sa vyšplhali na viac ako 1,8 milióna eur, uchránili však hodnoty vo výške takmer 2,7 milióna eur. Zo 170 zachránených došlo k zraneniu u 144 ľudí, z toho 18 detí.

"K požiarom sme mali 1262 výjazdov, čo predstavuje oproti roku 2015 nárast o 89 výjazdov. K dopravným nehodám v sledovanom období bolo 1119 výjazdov, čo je nárast o 168," konštatoval Virguľa.

Pokles hasiči zaznamenali pri ekologických zásahoch, ktorých za trištvrte roka bolo v porovnaní s vlaňajškom o 29 menej, celkovo 72. Klesol tiež počet zásahov technickej pomoci, ktorých bolo 1297, o 130 menej ako v uplynulom roku.

Podľa Virguľu medzi najzávažnejšie zásahy hasičov v Banskobystrickom kraji patril najmä septembrový pád vrtuľníka s leteckými záchranármi na palube v Strelníkoch, kde zasahovalo 50 príslušníkov HaZZ na 32 kusoch techniky. Pri leteckej tragédii zahynuli štyria ľudia vrátane transportovaného pacienta.

Ďalším bol novembrový požiar lokomotívy nákladného cisternového vlaku s 20 vagónmi, ktorý prepravoval nebezpečnú látku. Stalo sa to za železničnou stanicou Uľanka, smerom na Čremošné a príčinou požiaru bol pravdepodobne elektrický skrat.

Väčší počet príslušníkov HaZZ i techniky si vyžiadali júlové zásahy - požiar horľavých kvapalín vo firme Enviro Lieskovec vo Zvolene a odčerpávanie vody z vytopených rodinných domov či cestných komunikácií v Revúcej.