Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Jablkom sváru medzi Kotlebom a najsilnejším klubom je rozpočet kraja

Na snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba. Foto: TASR/Branislav Račko

Tradíciou sa stáva provizórium, v ktorom kraj pravidelne funguje prvé mesiace v každom roku, konštatovali poslanci.

Banská Bystrica 24. februára (TASR) – V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) je už takmer tradíciou, že predseda kraja nepodpisuje rozpočty, ktoré predtým doplnili a schválili krajskí poslanci. Tradíciou sa stáva aj provizórium, v ktorom kraj pravidelne funguje prvé mesiace v každom roku. Konštatovali to v dnešnej reakcii na štvrtkové (23.2.) vyhlásenie Úradu BBSK o schválení rozpočtu kraja predsedom BBSK Marianom Kotlebom poslanci najpočetnejšieho klubu (Smer-SD, KDH) v Zastupiteľstve BBSK.

Vo vyhlásení Úradu BBSK sa uvádzalo: "Schválený rozpočet kraja je po poslaneckých úpravách síce napnutý, ale je vykonateľný. Vďaka dobrému hospodáreniu počas tohto volebného obdobia sme si tak mohli dovoliť navýšiť dotácie pre mestá, obce a dotácie na verejnoprospešné účely až na jeden milión eur. Občania tieto investície do rozvoja kraja pocítia nielen na množstve kultúrnych a verejnoprospešných podujatí, ale aj na zlepšení kvality cestnej infraštruktúry v kraji a množstve ďalších investícií, ktoré v rámci BBSK tento rok pripravujeme."

"Teraz to už považuje za svoj úspech? Nejde o prejavy schizofrénie, ak predseda BBSK na zastupiteľstve označí návrhy poslancov za populistické a nezodpovedné, hrozí nepodpísaním uznesenia o schválenom rozpočte a po desiatich dňoch ho podpíše a privlastní si to, proti čomu vystúpil?" pýtajú sa poslanci Zastupiteľstva BBSK z najpočetnejšieho klubu.

"Rozpočet na rok 2017 po prijatí poslaneckých pozmeňovacích návrhov schválilo krajské zastupiteľstvo 13. februára. Župan Kotleba si nechal síce zákonom stanovený posledný desiaty deň, ale podpísal. Opäť si však neodpustil vyjadrenia, ktoré mnohých zdvihli zo stoličky. Najostrejší boj totiž zvádzali poslanci s predsedom pre zvýšenie dotácií na verejnoprospešné zámery obcí a miest. Poslanecký návrh znel, navýšiť túto sumu na milión eur. Ďalší boj sa zvádzal za navýšenie položky v prípade opráv ciest II. a III. triedy na 12 miliónov eur, keďže kraj vlastnou vinou nemôže na tento účel čerpať eurofondy. Župan Kotleba označil predtým poslanecké navýšenie dotácií pre mestá a obce za populistické predvolebné kortešačky, guľáše, zábavy, srandičky a navýšenie finančných prostriedkov na opravy regionálnych ciest za nezodpovedné riešenie, lebo tie peniaze minieme na cesty a potom prídu SAD-ky a povedia, že im treba doplatiť toľko a toľko miliónov," upozornili v dnešnej reakcii krajskí poslanci.