Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Uhrík: Europoslanec Maňka operuje s číslami vytrhnutými z kontextu

Milan Uhrík, archívne foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Pokles hodnoty majetku kraja je spôsobený len účtovnými odpismi, nie reálnym poklesom množstva majetku povedal riaditeľ Úradu Banskobystrického kraja.

Banská Bystrica 13. októbra (TASR) – Som prekvapený, ako si pán Maňka po rokoch letargie v Bruseli zrazu spomenul aj na Banskobystrický kraj. Takto pre TASR reagoval riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Milan Uhrík v súvislosti s informáciami o hospodárení kraja, ktoré odzneli vo štvrtok (12.10.) na tlačovej besede europoslanca a bývalého predsedu BBSK Vladimíra Maňku. Podľa Uhríka Maňka operoval s číslami, ktoré sú vytrhnuté z kontextu.

"Pokles hodnoty majetku kraja, s ktorým pán Maňka straší, je spôsobený len účtovnými odpismi, nie reálnym poklesom množstva majetku. Ak niekto výrazne znižoval hodnotu majetku kraja, tak to bol práve pán Maňka. Počas svojho pôsobenia vo funkcii župana totiž rozpredal krajský majetok v celkovej hodnote 6,99 milióna eur. Naopak, Marian Kotleba predal počas svojho pôsobenia len skutočne prebytočný majetok v hodnote 580.000 eur. Čiže za pôsobenia župana Maňku sa predalo 12-krát toľko krajského majetku, ako za Mariana Kotlebu," konštatoval Uhrík.

Maňka vo štvrtok uviedol, že v čase jeho odchodu z funkcie v roku 2013 bola hodnota majetku kraja k 31. decembru 219,35 milióna eur. Ku koncu vlaňajšieho roka predstavoval hodnotu 186,36 milióna eur a je reálny predpoklad, že ku koncu tohto roka bude ešte nižšia. Iné kraje pritom hodnotu svojho majetku zvyšujú.

Ako tvrdí Uhrík, "župan Maňka zadlžil kraj o 28,38 milióna eur, Marian Kotleba nezadlžil kraj ani o euro, práve naopak, znížil zadlženosť kraja o rekordných 39 miliónov eur".

"Kým za župana Maňku sa opravovali cesty predražene v priemere za 107.000 eur, Marian Kotleba dokázal vďaka zastaveniu rozkrádania znížiť túto cenu až o tretinu," zdôraznil riaditeľ Úradu BBSK v súvislosti s tvrdením Maňku, že vedenie kraja pokračuje v trende nekvalitných opráv ciest a jediným jeho cieľom je vykonať, čo najväčší rozsah opráv za čo najnižšiu cenu, pričom životnosť takej opravy ich nezaujíma.

"Vzhľadom nato, ako pán Maňka v kraji hospodáril, môže byť rád, že vôbec ešte chodí po slobode. A nie kritizovať na tlačových konferenciách úspechy, ktoré dosiahli druhí ľudia," dodal Uhrík.