Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Banskobystrickí poslanci schválili vklad, vznikne najvyššia rozhľadňa

Na snímke predseda BBSK Ján Lunter. Foto: TASR - Branislav Račko

Krajskí poslanci v pondelok na rokovaní v Banskej Bystrici rozhodli o finančnom vklade 100.000 eur do rozpočtu Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR).

Banská Bystrica 10. decembra (TASR) - Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) sa darí získavať mimorozpočtové zdroje. Aj vďaka nim pribudne nad Breznom najvyššia rozhľadňa na Slovensku.

Krajskí poslanci v pondelok na rokovaní v Banskej Bystrici rozhodli o finančnom vklade 100.000 eur do rozpočtu Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR), čím vytvorili predpoklad na čerpanie dotácie zo štátneho rozpočtu v rovnakej výške v roku 2020.

"Podľa zákona o podpore cestovného ruchu má novovzniknutá a registrovaná KOCR možnosť získať vo forme štátnej dotácie finančné zdroje cez kapitolu ministerstva dopravy a výstavby v rovnakej výške, ako je členský príspevok BBSK v roku 2018. Túto príležitosť si nechceme dať ujsť, pretože fakticky zdvojnásobuje rozpočet, ktorý KOCR využije pri rozvoji cestovného ruchu," konštatoval Ondrej Lunter, poslanec BBSK a predseda Správnej rady Rozvojovej agentúry BBSK.

Vložený členský príspevok použije BBSK na aktivity KOCR najmä v oblasti podpory predaja produktov a propagácie turistických atraktivít v kraji.

Jednou z nich má byť rozhľadňa v lokalite Horné Lazy, ktorá bude vysoká takmer 40 metrov a stane sa doteraz najvyššou na Slovensku. Rozhľadňa zvýši atraktívnosť lokality Skicentrum Mýto a Dedečkovej chaty. V budúcnosti k nej povedie cyklotrasa.

"Krásne výhľady na nízkotatranskú prírodu z inak nedostupných výšok sa dozaista stanú lákadlom pre nových návštevníkov kraja a Horehronia," uviedol predseda BBSK Ján Lunter.