Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prvé slovenské literárne gymnázium presťahujú

Na snímke novšia budova Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. V súčasnosti v nej sídli Prvé slovenské literárne gymnázium. Foto: TASR/Branislav Caban

Presunutím gymnázia by podľa predsedu BBSK Jána Luntera slov mohli za tri roky ušetriť zhruba 150.000 eur, ktoré mieni BBSK dať k dispozícii na rozvoj turizmu v Revúckom okrese.

Revúca 12. júna (TASR) – Prvé slovenské literárne gymnázium (PSLG) v Revúcej chce zriaďovateľ Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK presťahovať z historickej budovy Prvého slovenského gymnázia (PSG) do priestorov Gymnázia Martina Kukučína v tom istom meste. Informovali o tom predseda kraja Ján Lunter a poslanci zastupiteľstva BBSK za Revúcky okres na utorkovej tlačovej konferencii v Revúcej.

Podľa Luntera k tomuto kroku pristúpili z ekonomických, vzdelávacích i demografických dôvodov, keďže počet obyvateľov kraja vo veku do 18 rokov klesol o 10.000 ľudí. "Keď sa nám nerodia deti, tak nemáme plné školy. Zvlášť kritická situácia je práve v meste Revúca, kde máme dve gymnáziá," podotkol Lunter s tým, že v súčasnosti má PSLG v rámci všetkých tried iba 32 žiakov.

"Musíme zároveň povedať, že tretia trieda má nulový počet žiakov. V prvej triede máme osem žiakov, ale do budúceho roka ešte doteraz nemáme zapísaného ani jedného žiaka," konkretizoval predseda kraja, podľa ktorého má takýto nízky počet žiakov v historickej budove negatívny vplyv na ekonomiku školy.

"Nevyjdeme z normatívu, ktorý nám dáva štát, ale na chod školy musíme doplácať. Takisto upadá aj proces výučby, lebo to má dopad na možnosť jej organizácie, koľko pedagógov dať do pracovného pomeru a podobne," dodal.

Presunutím gymnázia by podľa jeho slov mohli za tri roky ušetriť zhruba 150.000 eur, ktoré mieni BBSK dať k dispozícii na rozvoj turizmu v Revúckom okrese. Ku sťahovaniu by malo s najväčšou pravdepodobnosťou dôjsť už pred začiatkom budúceho školského roka. Ďalšie využitie historickej budovy PSG zatiaľ kraj nemá a je možné, že nateraz zostane prázdna. Presun gymnázia však ešte musí schváliť zastupiteľstvo BBSK, ktoré sa ním bude zaoberať 25. júna. "V rámci klubov sa už táto téma komunikovala," doplnil predseda kraja.

Podľa slov krajského poslanca Júliusa Laššana sa zámer zlúčenia nepáči niektorým pedagógom i žiakom PSLG, ktorí podľa jeho slov avizovali, že do nových priestorov nepôjdu a odídu na iné školy. "Nálada nie je bohvieaká. Snažili sme sa im vysvetliť situáciu, že keby opustili rady PSLG, tak sa v podstate stratí. Pretože, ak by odišli piati-šiesti z otvoreného ročníka, tak neviem, čo sa bude diať," podotkol.

Presťahovanie, prípadne zlúčenie oboch gymnázií z dôvodu nízkeho počtu žiakov PSLG v kraji zvažovali aj v roku 2016 za predchádzajúceho predsedu Mariana Kotlebu (ĽSNS). Za zotrvanie gymnázia v historickej budove sa vtedy zasadzoval aj vtedajší minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý podľa vlastného vyjadrenia rozhodnutie o budúcnosti školy považoval nielen za čisto ekonomické, ale aj za politické a kultúrne. "Gymnázium má špecifickú výuku a v tomto zaostalom regióne navyše veľmi zaujímavú," uviedol vtedy minister.