Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zasadnutie BBSK sa nekonalo pre neúčasť poslancov Smeru-SD a KDH

Predseda BBSK Marián Kotleba Foto: TASR/Dušan Hein

Zo 49 poslancov bolo na rokovaní prítomných len 20, zasadnutie tak nebolo uznášaniaschopné.

Žarnovica 25. júla (TASR) - Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dnes mali netradične rokovať v Žarnovici. Zasadnutie krajského zastupiteľstva sa však nakoniec pre neúčasť väčšiny poslancov klubu Smer-SD, KDH nekonalo. Zo 49 poslancov bolo na rokovaní prítomných len 20, zasadnutie tak nebolo uznášaniaschopné.

"Arogancia poslancov je už taká, že im už ani nestojí za to, aby sa snažili napĺňať svoj mandát, ktorý dostali od voličov," podotkol predseda BBSK Marián Kotleba. Podľa jeho názoru za tým môže byť aj fakt, že zasadnutie sa konalo v Žarnovici. Myslí si však, že pozornosť si zaslúžia všetky okresy kraja.

Z 29 neprítomných poslancov sa podľa Kotlebu ospravedlnili 25, zvyšní štyria tak neurobili. Predsedníčka poslaneckého klubu Smer-SD Ľubica Laššáková v tejto súvislosti uviedla, že nešlo o bojkot, no rokovanie nebolo v súlade s rokovacím poriadkom. „Rokovací poriadok hovorí, že mali by sme sa držať nejakého harmonogramu zasadnutí BBSK. Tento harmonogram predseda dodnes nepredložil, máme len orientačný plán,“ podotkla s tým, že podľa neho malo byť výjazdové rokovanie v Žarnovici ešte 20. júna. To sa však neuskutočnilo. Podľa Kotlebu sa tak stalo preto, že zastupiteľstvo rokovalo len pár dní predtým. Zasadnutie chce do Žarnovice zvolať opätovne, tentoraz na 8. augusta. Laššáková vyčítala aj to, že výjazdové rokovanie zastupiteľstva BBSK v Žarnovici poslanci neschválili, aj keď by tak podľa rokovacieho poriadku mali urobiť.

Na programe dnešného zasadnutia zastupiteľstva malo byť okrem iného aj odvolávanie riaditeľky Domova sociálnych služieb v Ladomerskej Vieske a zároveň poslankyne Národnej rady SR Viery Šedivcovej (Smer-SD). Práve tento bod je podľa nezávislého poslanca Daniela Geliena jedným z dôvodov neprítomnosti poslancov klubu Smer-SD. „Osobne si myslím, že ide o bojkot zo strany najsilnejšieho politického klubu a môže mať dve strany," podotkol s tým, že jednou z nich je práve spomínané odvolávanie Šedivcovej. Laššáková to však odmietla. Kotleba to označil za dohady, tak ako aj neúčasť kvôli bodu týkajúceho sa situácie vo zvolenskej nemocnici.

Kotleba rokovanie ukončil minútou ticha venovanej obetiam septembrových udalostí z roku 1944 v obciach Píla a Veľké Pole. Toto gesto z prítomných ignorovali dvaja poslanci – Radoslav Vazan a Jozef Tokár (obaja Smer-SD). „Nie celkom dobre som tomu rozumel, čo pán predseda myslel. Je to skôr paródia na to, čo bolo myslené celkom úprimne v Kremničke (poslanci si vtedy uctili obete nacistov, pozn. TASR),“ podotkol Vazan s tým, že ostatné obce ako Kľak a Ostrý Grúň neboli spomenuté. „Treba byť v rámci histórie veľmi objektívny,“ dodal.

Samotnému stretnutiu krajských poslancov predchádzalo ešte v doobedňajších hodinách rokovanie Kotlebu so starostami a primátormi Žarnovického okresu. „Debata so starostami nebola len o problémoch, ktoré sú v okrese, ale aj o tom, ako môžeme spoločne hľadať nejaké riešenia,“ podotkol Kotleba s tým, že ich vyzval na väčšiu iniciatívu. Spokojnosť z tohto stretnutia neskrývali ani starostovia, ktorí sa prišli na rokovanie zastupiteľstva osobne pozrieť.

„Je na škodu veci, že sa rokovanie nakoniec nekonalo. Očakávali sme, že náš región konečne po dlhom časovom úseku sa dočká zasadnutia a budeme sa ho môcť zúčastniť,“ podotkol starosta Horných Hámrov Milan Mokrý. S Kotlebom podľa jeho slov diskutovali aj o tom, ako by kraj vedel prispieť k zníženiu nezamestnanosti v regióne. Starosta Hrabičova Ján Adámik poukázal na stretnutí najmä na zlý stav ciest.