Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

VIDEO: Vo Vlkanovej vzniklo moderné centrum pre elektromobilitu

Na snímke moderné centrum pre elektromobilitu v priestoroch Spojenej školy vo Vlkanovej 9. apríla 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

Moderné centrum pre elektromobilitu vo Vlkanovej je jeden zo siedmich modernizačných projektov, ktoré BBSK v poslednom čase zrealizoval.

Vlkanová 9. apríla (TASR) - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) s podporou iniciatívy Catching-Up Regions a európskych zdrojov zrekonštruoval vlani priestory Spojenej školy vo Vlkanovej za viac ako štyri milióny eur. Z pôvodných školských dielní vzniklo moderné centrum zamerané na elektromobilitu, ktoré v utorok otvorili.

Ako TASR informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková, hlavným cieľom investície bolo zlepšiť materiálno-technické vybavenie odborného vzdelávania v automobilovom priemysle a vytvoriť moderné vzdelávacie centrum, ktoré priláka nielen viac študentov, ale poskytne i možnosti pre celoživotné vzdelávanie.



Rekonštrukcia zahŕňala kompletné zateplenie obvodového plášťa a strechy, novú podlahu v priestoroch dielní, výmenu okien a dverí, hydroizolácie plochých striech, nové elektroinštalácie a výmenu osvetlenia či nové vedenia vzduchotechniky a vykurovanie.

"V dielňach odborného výcviku sme vybudovali moderné pracovisko pre výučbu elektromobility pomocou najmodernejších učebných pomôcok, ale súčasne sme plne dovybavili pracoviská opráv benzínových a naftových motorov, ktoré tu určite ešte pár rokov zostanú," priblížil riaditeľ školy so 653 študentmi Ján Žuffa.

Vďaka projektu dnes žiaci využívajú dve kompletne vybavené pracoviská pre oblasť elektromobility a tri teoretické učebne odborného vzdelávania autoopravárenských odborov a odboru autotronik. V škole pribudli vysoko špecializované výučbové stroje a zariadenia, na ktorých môžu žiaci simulovať meracie úlohy a ovládanie špecifických častí automobilov, pričom využívajú softvérové e-učebnice. K dispozícii majú tiež model elektromobilu špeciálne upravený na účely vyučovania.

"Je dôležité, aby sme našim deťom a mladým ľuďom poskytli dobrý dôvod nerozmýšľať o odchode z nášho kraja a zo Slovenska. Prvá vec, ktorú máme možnosť meniť a o čo sa posledné roky snažíme, sú školy. Chceme, aby poskytovali to najlepšie vzdelanie a kvalifikáciu, rozvíjali schopnosti a dali mladým ľuďom do rúk výbavu, vďaka ktorej sa uplatnia, uživia a porozumejú svetu, v ktorom chcú žiť," reagoval v utorok počas slávnostného predstavenia nových priestorov predseda BBSK Ondrej Lunter.

Moderné centrum pre elektromobilitu vo Vlkanovej je jeden zo siedmich modernizačných projektov, ktoré BBSK v poslednom čase zrealizoval, pričom celková výška všetkých investícií dosiahla takmer 33 miliónov eur.