Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Záujem o stredné školy v Detve sa medziročne iba mierne zvýšil

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V rovnakom období sa mierne zvýšil aj počet študentov gymnázia, a to z 86 na 90, z toho prvákov je 25. Údaje sú k 15. septembru tohto roka.

Banská Bystrica 19. októbra (TASR) - Záujem o dve stredné školy v Detve v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa medziročne mierne zvýšil. TASR to potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Ako uviedla, počet žiakov Spojenej školy Detva stúpol medziročne zo 192 na 194, z toho študentov prvých ročníkov je 48. V rovnakom období sa mierne zvýšil aj počet študentov gymnázia, a to z 86 na 90, z toho prvákov je 25. Údaje sú k 15. septembru tohto roka.

Na Spojenú školu Detva bolo v školskom roku 2022/2023 prihlášok 38, o rok neskôr to bolo 51. Podľa BBSK je to nárast o 34 percent. Na detvianske gymnázium prišlo v školskom roku 2022/2023 deväť prihlášok, o rok 16, čo je nárast o 77 percent. Štatistiky sú podľa Školského výpočtového strediska Banská Bystrica na prvý termín prvého kola prijímacieho konania.

Hovorkyňa zdôraznila, že zvýšený počet prihlášok však neznamená automaticky zvýšený počet žiakov prvého ročníka. "Žiaci si podávajú prihlášky na dve školy a môžu si po prijímacom konaní vybrať inú strednú školu," vysvetlila. Pre kraj je teda smerodajný počet žiakov prvého ročníka k 15. septembru daného školského roka. Do tohto dátumu sú ešte prípadné prestupy žiakov, dodala.

Štepáneková podotkla, že čoraz viac firiem, ktoré pôsobia v priemyselnom parku v Detve, prejavilo záujem o spoluprácu so Spojenou školou v Detve. "Tá ma veľký potenciál rastu a ďalšieho rozvoja, aj vďaka tomu, že do modernizácie jej dielní cez eurofondy investoval BBSK niekoľko miliónov eur," objasnila s tým, že práce na nových priestoroch v súčasnosti dokončujú. Zapojenie sa do systému duálneho vzdelávania na odbornej škole v Detve sa podľa jej slov za posledné obdobie taktiež zvyšuje. "Preto očakávame v budúcnosti zvýšenie záujmu o štúdium na tejto škole a nárast počtu žiakov," uzavrela.