Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Cenu predsedu Banskobystrického kraja si prevzalo 11 laureátov

Na archívnej snímke Ondrej Lunter. Foto: TASR - Ján Krošlák

"Verím, že ľudia a výkony, ktorí si dnes ocenenie odniesli, budú inšpiráciou aj v tomto roku. Vynikajúco reprezentujú to, o čo sa snažíme a aké hodnoty si vážime," konštatoval Lunter.

Banská Bystrica 11. januára (TASR) - Jedenásť laureátov si vo štvrtok v Banskej Bystrici počas prvého slávnostného zasadnutia Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v tomto roku prevzalo z rúk šéfa kraja Ondreja Luntera Cenu predsedu BBSK. Každoročne ju bude udeľovať výnimočným ľuďom, ktorí svojimi výkonmi a životom prispeli k rozvoju, modernizácii kraja a šíria jeho dobré meno.

"Ide o novú tradíciu. Jedenásť ocenených som navrhol a vybral aj spomedzi viac ako 90 návrhov, ktoré nám poslala verejnosť. Verím, že ľudia a výkony, ktorí si dnes ocenenie odniesli, budú inšpiráciou aj v tomto roku. Vynikajúco reprezentujú to, o čo sa snažíme a aké hodnoty si vážime," konštatoval Lunter s tým, že všetci v ťažkých časoch posledných rokov preukázali vynaliezavosť, energiu a oddanosť svojej profesii a komunite.

Za modernizáciu a inovatívny rozvoj sociálnych služieb si ocenenie prevzali riaditeľka Centra včasnej intervencie Banská Bystrica Eva Mrenicová a bývalá riaditeľka Domova sociálnych služieb v Pohorelskej Maši Jana Lilková.

V oblasti modernizácie a rozvoja školstva dostala cenu riaditeľka Gymnázia Františka Švantnera Nová Baňa Renáta Juhásová, v oblasti cestovného ruchu bývalá manažérka Miestnej akčnej skupiny Malohont Miroslava Vargová a koordinátorka pamiatkovej obnovy kaštieľa Coburgovcov v Jelšave Viera Kozárová.

Riaditeľ Litterry Jozef Balužinský získal ocenenie za rozvoj komunitného života, Jana Pelikánová za ochranu historického dedičstva, rozvoj kultúry a uchovávania pamäte, starosta obce Lenka Marián Habovčík za rozvoj mikroregiónu a inovatívnych integrovaných služieb.

Cena predsedu kraja putovala aj do rúk zamestnankyne Úradu BBSK Marty Skalošovej za dlhoročné spoľahlivé služby v administratíve, za modernizáciu a rozvoj kraja v oblasti inovácií Petrovi Baloghovi z Národného lesníckeho centra vo Zvolene a spisovateľovi Jurajovi Červenákovi.

"Vďaka nim sme aj v zložitých podmienkach rozvíjali a modernizovali náš kraj v oblasti sociálnych a zdravotných služieb, stredného školstva, kultúry, turistického ruchu a v ďalších oblastiach verejných služieb pre občanov v kompetencii samosprávneho kraja," zdôraznil Lunter.