Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Hlivák: Urýchlime procesy pri verejnom obstarávaní, mestá to podporujú

Na snímke zľava predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter počas tlačovej konferencie na tému problémov vyhlasovateľov súťaží, ktorý mení svoj prístup na významné zrýchlenie procesov verejného obstarávania na Úrade BBSK v Banskej Bystrici 10. februára 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Lunter si od novely zákona o VO sľubuje rýchlejší priebeh súťaží a klepnutie po prstoch všetkým, ktorí proces obstarávania v minulosti obštrukciami dokázali zamraziť a predlžovať na dlhé mesiace.

Banská Bystrica 10. februára (TASR) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) prichádza s novinkou, ktorá má zrýchliť procesy verejných obstarávaní (VO), a to aj v súvislosti s reakciou na pripomienky a podnety Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Informovali o tom vo štvrtok predseda ÚVO Miroslav Hlivák a predseda BBSK Ján Lunter v Banskej Bystrici.

„Po opatreniach na zrýchlenie súťaží, ktoré od 31. marca zavedie novela zákona o VO, prichádzame s ďalším opatrením. Úrad dnešným dňom zmení prístup pri vydávaní predbežných opatrení, ktorými de facto zakazuje vyhlasovateľom súťaží robiť akékoľvek úkony v súťaži do momentu nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia. Nový prístup úradu sa dotkne najmä konaní o námietkach, keďže práve pri nich vydáva predbežné opatrenia najčastejšie,“ zdôraznil Hlivák.

Úrad vydáva predbežné opatrenia preto, aby chránil vyhlasovateľa súťaže a hospodárske subjekty pred neúčelným a nehospodárnym predkladaním ponúk v prípade, že pri rozhodovaní o podanej námietke sa zistí rozpor v súťažných podkladoch so zákonom o VO.

Podľa Hliváka od dnešného dňa budú mať vyhlasovatelia súťaží, v ktorých bude potrebné vydať predbežné opatrenie, možnosť čiastočne pokračovať v procese obstarávania, čo znamená, že niektoré úkony majú povolené. Ide o tie, ktoré súvisia s vysvetľovaním alebo zmenou súťažných podkladov a netýkajú sa namietaných skutočností, prípadne úkony súvisiace s predĺžením lehoty na predkladanie ponúk.

„Očakávame zrýchlenie súťaží, najmä tých, ktoré sú financované z európskych zdrojov,“ konštatoval Hlivák.

Na snímke zľava predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter počas tlačovej konferencie na tému problémov vyhlasovateľov súťaží, ktorý mení svoj prístup na významné zrýchlenie procesov verejného obstarávania na Úrade BBSK v Banskej Bystrici 10. februára 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Šéf BBSK Lunter si od novely zákona o VO sľubuje rýchlejší priebeh súťaží a klepnutie po prstoch všetkým, ktorí proces obstarávania v minulosti obštrukciami dokázali zamraziť a predlžovať na dlhé mesiace.

Združenie miest a obcí Slovenska s ÚVO dlhodobo spolupracuje. Zrýchlenie VO víta, pretože často sa stáva, že v prípade námietok zostane stáť.

„Iniciatívu ÚVO vítame. Každý krok, ktorým sa zefektívni a urýchli proces VO, znamená dobrú správu pre mestá. Únia miest Slovenska verí, že proces obstarávania prestane byť, objektívne i subjektívne, brzdou rozvoja miest,“ dodal Richard Rybníček, prezident únie.