Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Dve školy v Banskej Bystrici budú centrom šikovných stredoškolákov

Stredná priemyselná škola Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici 14. apríla 2014. Na snímke budova a hlavný vstup do školy. Foto: TASR - Dušan Hein

Niekoľko tisíc žiakov sa tu aj tento rok príde prezentovať v celoštátnom kole prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ).

Banská Bystrica 24. apríla (TASR) – Stredná priemyselná škola Jozefa Murgaša a Stredná odborná škola Pod Bánošom v Banskej Bystrici otvoria od 25. do 28. apríla svoje brány žiakom z celého Slovenska, aby mohli prezentovať vedomosti v 17 kategóriách celoštátnej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ).

Organizátormi súťaže sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Štátny inštitút odborného vzdelávania. Záštitu nad celoštátnym kolom má Banskobystrický samosprávny kraj. TASR o tom informovala Jana Lubyová, zástupkyňa riaditeľa Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša.

Ako Lubyová pripomenula, SOČ patrí k najvýznamnejším súťažiam svojho druhu a každoročne sa na nej zúčastňuje niekoľko tisíc žiakov. Členovia jednotlivých hodnotiacich komisií vyberajú víťazov v spoločenskovedných, prírodovedných i technických odboroch.

Podľa nej okrem toho, že nadaní žiaci môžu nadviazať kontakty s rovesníkmi v rámci svojej záujmovej činnosti, majú tiež možnosť stretnúť sa s učiteľmi z vysokých škôl a s úspešnými profesionálmi v rôznych odboroch. Snaha získavať nové poznatky a vedieť ich uplatniť v praxi ich predurčuje na správny výber ďalšieho štúdia i na presadenie v náročnom zamestnaní.

"SOČ dáva priestor vyniknúť talentovaným mladým ľuďom. Sú dôkazom, že naše školstvo sa vyznačuje kvalitným prístupom, inovatívnymi metódami a podnetnými aktivitami. Konkurencia v súťaži bude určite silná, ale o to väčšia bude i motivácia účastníkov umiestniť sa na najvyšších priečkach. Banská Bystrica, srdce Slovenska, sa tak stane na niekoľko dní centrom najšikovnejších žiakov stredných škôl," dodala Lubyová.