Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici majú pre budúce matky ultrasonografické vyšetrenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kvalitná sonografická diagnostika pomáha potvrdiť normálny zdravotný stav a vnútromaternicový vývoj plodu v priebehu celého tehotenstva ženy.

Banská Bystrica 22. januára (TASR) - Najmodernejšie 3D/4D ultrasonografické vyšetrenie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici je dostupné pre všetky budúce mamičky, a teda aj tie, ktorých tehotenstvo je bezproblémové a majú záujem o odborné vyšetrenie. Nemusia byť pacientkami nemocnice a na vyšetrenie sa môžu objednať samy. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje s tým, že ultrazvuková diagnostika je hradená z verejného zdravotného poistenia a za samotné vyšetrenie sa u nich nepripláca.

Kvalitná sonografická diagnostika pomáha potvrdiť normálny zdravotný stav a vnútromaternicový vývoj plodu v priebehu celého tehotenstva ženy.

"Na odborné ultrasonografické vyšetrenie na II. gynekologicko-pôrodnícku kliniku prichádzajú budúce mamičky nielen z Banskobystrického kraja, ale i ďalších kútov Slovenska. Deje sa tak najmä ak vznikne podozrenie, že vývoj ich plodu neprebieha podľa očakávaní a bolo im odporučené expertné ultrazvukové vyšetrenie," uviedla Maťašeje. Zábery a záznam vyšetrenia lekári nahrajú aj na prinesený USB kľúč.

Ako Maťašeje vysvetlila, 2D zobrazenie je hlavným diagnostickým nástrojom pri vyšetrení plodu, ktorým je možné odhaliť väčšinu štrukturálnych anomálií, 3D je zobrazenie orgánov v stacionárnom obraze a 4D je trojdimenzionálne zobrazenie plodu v reálnom čase, keď rodičia môžu vidieť, čo ich budúce dieťa v danej chvíli robí.

"Pracovisko funguje pod vedením prednostu Karola Dókuša a patrí medzi špičkové centrá prenatálnej ultrazvukovej diagnostiky na Slovensku. Je tiež miestom, kam sa chodia školiť slovenskí gynekológovia a pôrodníci, ktorí sa chcú špecializovať práve na ultrazvukovú diagnostiku," dodala hovorkyňa.