Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

BDnR otvára sezónu premiérou hry pre mladých Cyber Cyrano

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hru z maďarského originálu pre divadlo preložil Michal Slovenský.

Banská Bystrica 2. septembra (TASR) - Premiérou hry Cyber Cyrano maďarského dramatika Istvána Tasnádiho otvára v piatok 3. septembra v poradí 61. divadelnú sezónu Bábkové divadlo na rázcestí (BDnR) v Banskej Bystrici. Nový titul v repertoári divadla je venovaný mladému a dospelému publiku.

Ako TASR informovalo divadlo, hra vznikla v roku 2010 pre progresívne budapeštianske divadlo pre mladých Kolibri Színház. "Hra sa stretla s veľkým úspechom a hrá sa tam dodnes," uvádza BDnR.

Tasnádi je jeden z najznámejších a najvýraznejších súčasných dramatikov Maďarska. Hru napísal pre medzinárodný projekt Platforma 11+, ktorý sa zameriaval na mládež vo veku 11 – 15 rokov. Hru písal ako sled trojminútových videoklipov. "Považoval to za ideálny spôsob, ako zaujať a nestratiť pozornosť násťročných divákov," píše BDnR.

Na príprave inscenácie pracoval v BDnR tvorivý tím pod vedením režisérky Soni Ferancovej. Jej inscenácie v iných slovenských profesionálnych divadlách boli niekoľkokrát nominované na ocenenie Dosky.

Hru z maďarského originálu pre BDnR preložil Michal Slovenský. Dramaturgicky sa na inscenácii podieľala Iveta Škripková. Scénu a audiovizuálnu spoluprácu zabezpečil Ján Ptačín, animáciu Max Mravčiak, pohybovú spoluprácu Renata Ptačinová, kostýmy Simona Vachálková. Účinkujú Matúš Hollý, Ľubica Pradidová a hosťujúca herečka Terézia Šusteková.

Prvá verejná repríza hry sa v BDnR uskutoční v utorok 21. septembra 2021.