Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Behom mieru si uctili pamiatku nevinných obetí Kľakovskej doliny

Behom mieru si dnes aj najmladšia generácia pripomenula najtragickejšie udalosti v dejinách obcí Kľakovskej doliny, ktoré sa stali pred 71 rokmi a počas ktorých boli obce Ostrý Grúň a Kľak vypálené. Jeho súčasťou boli aj zastavenia pri pamätníkoch druhej svetovej vojny, ktoré sa v obciach nachádzajú. Na snímke žiaci základnej školy v Župkove pri pamätníku fašistami umučených občanov a partizánov nachádzajúcom sa v obci Kľak 15. januára 2016. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Podujatie už po siedmy raz organizovala Základná škola (ZŠ) s materskou školou v Župkove.

Kľak 15. januára (TASR) - Behom mieru si dnes aj najmladšia generácia pripomenula najtragickejšie udalosti v dejinách obcí Kľakovskej doliny, ktoré sa stali pred 71 rokmi a počas ktorých boli obce Ostrý Grúň a Kľak vypálené. Jeho súčasťou boli aj zastavenia pri pamätníkoch druhej svetovej vojny, ktoré sa v obciach nachádzajú.

Podujatie už po siedmy raz organizovala Základná škola (ZŠ) s materskou školou v Župkove. "Keď som ja bola mladá, tak sa organizoval pochod pri príležitosti vypálenia obce Kľak a Ostrý Grúň zo Žarnovice až do Kľaku a Ostrého Grúňa. Tak sme sa raz s kolegami rozprávali, že to bola celkom pekná tradícia, a preto sme sa rozhodli urobiť niečo podobné," priblížila Dana Strihovská zo ZŠ v Župkove.

Na škole tak zorganizovali beh, ktorého trasa vedie z Kľaku až po brod v Horných Hámroch so zastávkami pri pamätníkoch v Kľaku, Ostrom Grúni a Župkove, kde sa bežci pristavili, položili kvety a zapálili sviečky. Na podujatí sa aj tentoraz okrem desiatok detí zo základnej školy zúčastnili aj ľudia z regiónu, ktorí sa behu venujú rekreačne.

"Hlavnou myšlienkou je pripomenúť si obete vypálenia Kľakovskej doliny a uctenie si ich pamiatky. Taktiež si pripomenúť, že by sme na tieto udalosti nemali ani v dnešnom čase zabúdať, pretože je to naša história," dodala Strihovská. História rodných obcí je dobre známa aj deťom, ktoré sa na podujatí zúčastnili, či už z rozprávania svojich blízkych alebo vyučovania. Tejto téme sa totiž podľa Strihovskej venujú v rámci viacerých predmetov.