Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Benediktínsky kláštor sa uchádza o cenu najkrajšej obnovenej pamiatky

Na snímke vstupný portál kláštorného Kostola Panny Márie a sv. Benedikta v Hronskom Beňadiku. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Obnova a reštaurovanie vychádzali najmä z rozsiahlej rekonštrukcie z konca 19. storočia, keď väčšina objektov kláštora získala neogotickú podobu a veľká časť starších prvkov nenávratne zanikla.

Nitra 18. marca (TASR) - Biskupstvo Nitra sa uchádza o ocenenie Fénix - Kultúrna pamiatka roka za najkrajšiu obnovenú kultúrnu pamiatku. Do súťaže bol nominovaný obnovený komplex starobylého benediktínskeho kláštora v Hronskom Beňadiku, informovalo biskupstvo.

Predmetom aktuálnej rozsiahlej etapy obnovy benediktínskeho kláštora svätého Benedikta, opáta v Hronskom Beňadiku, bolo severozápadné krídlo so severozápadnou baštou, opátske krídlo, fasáda nádvoria rajského dvora, fasáda tzv. schodiskovej veže a juhovýchodné krídlo kláštora. Obnova a reštaurovanie vychádzali najmä z rozsiahlej rekonštrukcie z konca 19. storočia, keď väčšina objektov kláštora získala neogotickú podobu a veľká časť starších prvkov nenávratne zanikla. Zároveň však boli v dostupnej miere zachované, obnovené a prezentované aj zachované staršie vývojové vrstvy.

Zrekonštruované objekty pamiatky slúžia nielen na duchovné účely, ale aj návštevníkom, ktorým poskytujú rôzne služby vrátane občerstvenia, ubytovania, muzeálnej expozície, výstavných a spoločenských podujatí a informačného servisu.