Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Múzeum v Rimavskej Sobote priblíži históriu hrnčiarstva v Šiveticiach

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Hrnčiarstvo v Šiveticiach je vedecko-populárna publikácia, ktorej autorkou je Oľga Bodorová.

Rimavská Sobota 23. marca (TASR) – V Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote sa v rámci podujatia Marec – mesiac knihy uskutoční vo štvrtok (24. 3.) beseda s autorkou knihy Hrnčiarstvo v Šiveticiach. TASR o tom informovala Oľga Bodorová, ktorá je autorkou publikácie a súčasne i etnologičkou a riaditeľkou GMM.

"Hrnčiarstvo v Šiveticiach je vedecko-populárna publikácia, ktorá na 248 stranách podáva dôležité informácie o hrnčiarstve vo východnej časti historickej stolice Gemer-Malohont, konkrétne v obci Šivetice," priblížila Bodorová. Publikácia sa venuje histórii i technológii hrnčiarstva v širšom regióne, a to od nálezísk hliny až po jej spracovanie, vypaľovaniu hrnčiny, tvarosloviu výrobkov či spôsobu ich predaja.

Publikácia, ktorú GMM vydalo začiatkom tohto roka, nadväzuje na dielo Hrnčiarstvo v Suchánskej doline z roku 2019. Spoločne opisujú fenomén hrnčiarstva v regióne Gemer-Malohont, ktorý v minulosti vďačil najmä kvalitnej hline, jej ohňovzdorným vlastnostiam a všestrannosti remeselníkov. Beseda s autorkou knihy sa uskutoční vo štvrtok o 9.00 h pre žiakov škôl a o 16.00 h i pre verejnosť.