Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Beskydsko-Javornícka magistrála na bežkovanie sa udržiava celú zimu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Žilinský kraj upravuje stopu z Makova – Kasární až na Husárik (Čadca) tak, aby sa slovenská stopa napojila na Kasárňach na českú a umožnila prepojenie oboch republík.

Čadca 26. januára (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) upravuje počas zimy približne 54-kilometrový úsek Beskydsko-Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály.

"Trasa je momentálne upravená po celej stope. Upravujeme ju ratrakom vždy podľa počasia a výšky snehovej pokrývky. Najmä pred víkendmi, sviatkami a prázdninami, keď je na magistrále najviac bežkárov," uviedla hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Predseda ŽSK Juraj Blanár doplnil, že podľa počasia upravuje ŽSK stopu z Makova – Kasární až na Husárik (Čadca) tak, aby sa slovenská stopa napojila na Kasárňach na českú a umožnila prepojenie oboch republík. Záujemcovia môžu skontrolovať stav magistrály aj na webe ŽSK. "Z pohodlia domova si overia, ako to na trase vyzerá a rozhodnú sa, či na bežky vyrazia alebo nie. Je to systém, ktorý podľa GPS zariadenia sleduje samotný ratrak, zbiera údaje o hĺbke snehu, teplote alebo prípadných prekážkach," dodal predseda ŽSK.



Na trase v osade Bielovci na Semeteši osadil samosprávny kraj podľa vedúcej oddelenia cestovného ruchu Úradu ŽSK Barbory Zigovej i webkameru, ktorá vysiela v pravidelných intervaloch aktualizované zábery. "Fotografie a komentáre však môžu zdieľať priamo na webe aj návštevníci magistrály. Ak to počasie dovolí," podotkla Záteková.

Doplnila, že v sobotu 4. februára 2017 sa uskutoční tradičný bežkársky prechod Javorníckou magistrálou s hromadným štartom o 9.15 h. "Tesne pred štartom bude do života uvedená aj najnovšia publikácia ŽSK pod názvom Javorníky, Veľká kniha o nemalom pohorí," uzavrela hovorkyňa ŽSK.