Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Besná líška sa pobila so psom, v obci prijali opatrenia

Foto: TASR/AP

Dedina na severe Spiša preto musela prijať mimoriadne opatrenia. Nakazené zviera odstrelil poľovník ešte 19. júna po tom, keď sa pobilo s miestnym psom.

Veľký Lipník 30. júna (TASR) – V obci Veľký Lipník, okres Stará Ľubovňa, sa objavila besná líška. Dedina na severe Spiša preto musela prijať mimoriadne opatrenia. Nakazené zviera odstrelil poľovník ešte 19. júna po tom, keď sa pobilo s miestnym psom. Besnotu u zastrelenej líšky následne potvrdili veterinárne vyšetrenia minulý týždeň v piatok (26.6.). TASR o tom informoval šéf Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Starej Ľubovni Július Runčák.

„Vykonali sme mimoriadne opatrenia, označili sme ohnisko nákazy nápisom Pozor besnota, informovali sme občanov, aby o tom vedeli, prebehne aj vakcinácia všetkých psov a mačiek v obci a sme v kontakte s veterinármi, aby sme zareagovali hneď, keď sa nájde nejaké uhynuté zviera,“ priblížil situáciu starosta Veľkého Lipníka Peter Labant. S očkovaním zvierat podľa neho problém v dedine nie je, očkuje sa tu pravidelne raz ročne, všetkých psov majú obyvatelia evidovaných, takže by mali byť všetky aj zaočkované. „Občania to nevnímajú ako nejakú mimoriadnu situáciu, sú oboznámení s tým, že sa bude vakcinovať priamo v domoch, pretože je zákaz zhromažďovania zvierat,“ doplnil Labant s tým, že v obci je asi 80 psov. Starosta má osobnú skúsenosť s besnotou, pred 18 rokmi sa v tejto dedinke objavil besný pes, s ktorým sa hrali deti. Tie museli byť dva týždne na infekčnom oddelení v Poprade. Odvtedy sa tu však táto nákaza neobjavila.

„Obec je povinná počas inkubačnej doby, ktorá trvá 90 dní, zabezpečiť v ohnisku nákazy odchyt túlavých zvierat, odstrániť uhynuté a usmrtené zvieratá a hlásiť každý prípad kontaktu ľudí a zvierat, prípadne zmeny správania sa domácich zvierat,“ upozornil Runčák. Za ohnisko nákazy je momentálne vymedzené katastrálne územie obce Veľký Lipník, za zónu pozorovania bola označená oblasť do desať kilometrov okolo ohniska. Týka sa to teda obcí Haligovce, Veľká Lesná, Lesnica, Stráňany, Kamienka a Litmanová.

Pes, ktorého nakazená líška pohrýzla, je momentálne tiež v karanténe. Bol riadne zaočkovaný, čaká sa však na výsledky, či je vakcinácia dostatočne účinná. „Líška prišla k susede do ohrady, my sme sa šli potom pozrieť k potoku, či nám nezobrala kačky, potom ju manželka objavila sedieť pod vŕbou. Ja som utekal so psom, aby sme ju odplašili, pes ju našiel, zadržal, ale ona do neho skočila a pohrýzla ho do nosa. Ranu som mu ošetril pálenkou. Potom prišiel sused poľovník a ten líšku zastrelil,“ priblížil situáciu majiteľ psa Pavol Fódor. Mŕtvu líšku následne odovzdali veterinárom na vyšetrenie a vzorky krvi vzali aj psovi, ktorého pohrýzla. „Teraz je v karanténe, hoci dnes má presne jeden rok, ale myslím si, že bude v poriadku, lebo bol riadne zaočkovaný. Musíme však počítať aj s tým, že protilátky nebudú dostatočne silné, potom sa asi bude musieť utratiť,“ doplnil Fódor.

S najväčšou pravdepodobnosťou ide o líšku, ktorá prešla na slovenské územie z Poľska. Štátna hranica je totiž od miesta nálezu líšky vzdialená len asi dva kilometre. „My sme v prihraničnej oblasti a Poliaci nevakcinujú, nestarajú sa o to, a potom tie zvieratá prechádzajú aj na naše územie,“ konštatoval Fódor. Tento rok nejde o prvý prípad líšky nakazenej besnotou v staroľubovnianskom okrese. Ďalšie besné zviera sa objavilo v polovici januára aj v katastri obce Plaveč.