Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Betlehemské obchôdzky chcú dať zapísať do zoznamu kultúrneho dedičstva

Betlehemci z Lendaku. Lendak je najvýznamnejším strediskom pastierstva, ktoré ovplyvnilo celý Spiš a podtatranský Liptov, 26.decembra 1989. Foto: TASR / Svätopluk Písecký

Informoval o tom vo štvrtok v Banskej Bystrici predseda BBSK Ondrej Lunter.

Banská Bystrica 20. apríla (TASR) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prichádza s ambíciou zapísať živú tradíciu betlehemských obchôdzok, ktorá sa spája s vianočnými sviatkami, do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Informoval o tom vo štvrtok v Banskej Bystrici predseda BBSK Ondrej Lunter. Vyzval všetkých vedúcich aktívnych betlehemských skupín, primátorov a starostov, aby sa prihlásili pod výzvu kraja na webovej stránke Stredoslovenského osvetového strediska (SOS).

Zápisom nového prvku do zoznamu by sa podľa kraja posilnilo postavenie a uznanie betlehemských hier v spoločnosti. Zdôraznila by sa potreba jeho ochrany a revitalizácie, a tiež by sa podporili samotní protagonisti, respektíve lokálni aktéri, ktorí prvok v súčasnosti zachovávajú.

"Je to živá tradícia, ktorú máme možnosť sledovať na dedinách. Chceme dosiahnuť, aby bola uznaná a zachovaná. Každoročne BBSK investuje dva milióny eur do kultúrnych inštitúcií, ktorých sme zriaďovateľom. Kultúra je investícia," zdôraznil Lunter.

Na príprave nominácie prvku sa spolupodieľa SOS, mesto Hriňová a občianske združenie Javorie. Formulár, ktorý je zverejnený na webe, vyplnia aktéri betlehemských skupín, je potrebné ho zaslať do 30. apríla.

Podľa riaditeľky SOS Tatiany Salajovej najstaršie správy o betlehemstve na našom území možno nájsť už v 15. storočí z Bratislavy, Banskej Štiavnice a Bardejova. V súčasnosti sú betlehemské obchôdzky každoročnou tradíciou nielen v regiónoch BBSK, ale aj na východnom či severnom Slovensku.

"Pochádzam z Podpoľania, kde je táto tradícia živá takmer v každej typickej dedine. Bez toho si vianočné sviatky ani neviem predstaviť. Sám som ako 15-ročný chlapec chodil "po betleheme". Rozpošleme maily na samosprávne kraje, aby s výzvou kontaktovali svoje mestá a obce," konštatoval podpredseda BBSK Roman Malatinec.

Betlehemská hra alebo chodenie s betlehemom je ľudová vianočná hra o narodení Ježiška. Tematicky vychádza z evanjelia sv. Lukáša, podľa ktorého Anjel zvestoval narodenie Spasiteľa ako prvým pastierom, vďaka čomu sú v hre prítomné valaské, pastierske a zbojnícke motívy.