Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Betliarsky kaštieľ je pre prístupný i v jesennom a zimnom období

Kaštieľ Betliar, archívna snímka. Foto: TASR/František Iván

Návštevnosť sa každým rokom zvyšuje. Tento rok do kaštieľa prišlo 93.730 ľudí a ďalších 10.000 si pozrelo Mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí.

Betliar 27. novembra (TASR) - Kaštieľ v Betliari môžu ľudia navštíviť i v jesennom a zimnom období. Funguje však v inom režime ako v lete.

"Mení sa to v jeseni. Záujemcovia nás môžu navštíviť od 10.00 do 15.00 h, kedy je ešte posledný vstup a vstupy sú v pravidelných intervaloch, každú celú hodinu. Okrem pondelka máme otvorené každý deň. Aj v pondelok je možné navštíviť kaštieľ so skupinou, pokiaľ je 15 a viac návštevníkov, ktorí sú vopred ohlásení," uviedla pre TASR kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Betliar Judita Krajčiová.

Ako však podotkla, pri návšteve kaštieľa je potrebné sa dobre obliecť, keďže nie je vykurovaný. Napriek tomu záujem ľudí evidujú i v zime.

"Samozrejme, viac ich je v lete. Aj keď nie je nablízku žiadne väčšie lyžiarske stredisko, odkiaľ by ľudia prichádzali, keď nemajú práve dostatok snehu, alebo keby bolo zlé počasie, napriek tomu máme v zime dosť návštevníkov. Prichádzajú skupiny, aj individuálni turisti, hlavne počas víkendov, máme aj školské zájazdy," doplnila Krajčiová.

Štvrtinu všetkých návštevníkov tvoria turisti z Maďarska. "Keďže sme blízko pri hraniciach a v podstate naša spoločná história sa odzrkadľuje aj v kaštieli, takže sem radi prichádzajú. Takisto, českí turisti, Poliaci, Nemci, ale máme návštevníkov aj z rôznych vzdialenejších krajín - z Ameriky či Izraela," skonštatovala Krajčiová.

Návštevnosť sa podľa jej slov každým rokom zvyšuje. Tento rok do kaštieľa prišlo 93.730 ľudí a ďalších 10.000 si pozrelo Mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí. V roku 2014 to bolo napríklad 46.270 turistov.