Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Kaštieľ v Betliari po víchrici otvorili

Na snímke vyvrátené stromy po silnej víchrici v parku pri kaštieli Betliar, okres Rožňava. Foto: TASR/SNM

Škody v parku zatiaľ nevyčíslili.

Betliar 18. marca (TASR) - Anglický park kaštieľa Betliar v okrese Rožňava sa spamätáva po silnej víchrici, ktorá na území s rozlohou 57 hektárov vyvrátila zhruba 450 stromov.

"Z bezpečnostných dôvodov stále trvá zákaz vstupu do parku pre verejnosť. Kaštieľ Betliar aj Mauzóleum grófa Dionýza a Františky Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí sú už od nedele (17. marca) pre návštevníkov otvorené," uviedol dnes pre TASR Artur Šturmankin zo Slovenského národného múzea, ktoré kaštieľ spravuje.

Veterná a snehová kalamita postihla oblasť východného Slovenska 14. a 15. marca. Objekty kaštieľa Betliar našťastie poškodené neboli. Múzeum zatiaľ nemá vyčíslené celkové škody, ku ktorým došlo v parku.

"Musí prebehnúť kompletná dokumentácia stavu v parku, presné určenie počtu vytrhnutých stromov a ich priemery, a vyčíslenie nákladov na odstránenie a spracovania dreva. Podľa projektu, ktorý schváli Pamiatkový úrad, vyčíslime aj náklady na novú výsadbu stromov," dodal Šturmankin. Ďalšie náklady budú podľa neho spojené aj s uvedením parku do pôvodného stavu, keďže pri odstraňovaní dreva ťažkými mechanizmami môže dôjsť k jeho poškodeniu. V parku v súčasnosti pomáhajú aj odborníci na parkovú zeleň z iných múzeí, patriacich pod správu SNM.

Na snímke vyvrátené stromy po silnej víchrici v parku pri kaštieli Betliar, okres Rožňava.
Foto: TASR/SNM