Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Betliari sa návštevníci dozvedia o láskach Andrášiovcov

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Kurátori počas nej predstavia exponáty a dokumenty, ktoré súvisia s témou lásky, zásnub a svadby v aristokratických kruhoch a patrili medzi osobné predmety majiteľov betliarskeho kaštieľa.

Betliar 11. februára (TASR) – Lásky, škandály, manželstvá a tajné lásky členov rodu Andrášiovcov spoznajú účastníci komentovanej valentínskej prehliadky kaštieľa v Betliari v okrese Rožňava, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 14. februára od 18.00 h.

Ako uviedla kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar Judita Krajčiová, kurátori počas nej predstavia exponáty a dokumenty, ktoré súvisia s témou lásky, zásnub a svadby v aristokratických kruhoch a patrili medzi osobné predmety majiteľov betliarskeho kaštieľa.

„Na večernej prehliadke vás privítame s pohárom sektu a budete mať jedinečnú príležitosť odfotografovať sa na historickej sedacej súprave z 19. storočia s kvetinovou a valentínskou dekoráciou. A ak sa rozhodnete, že v tomto výnimočnom období požiadate svoju vyvolenú polovičku o ruku, môžete tak urobiť v krásnom prostredí kaštieľa za pomoci našich kolegov, ktorí vám pomôžu s realizáciou podľa vašich predstáv,“ uviedla Krajčiová.

Ako pokračovala, v termíne od 14. do 17. februára budú navyše všetky prehliadky kaštieľa doplnené o príbehy lásky členov rodu. „Dozviete sa napríklad, ktorá vydatá grófka bola zaľúbená do majiteľa nášho kaštieľa, grófa Emanuela I. Andrášiho, alebo čo sa klebetilo o kráľovnej Alžbete, nazývanej Sissi,“ dodala.